Pasta alla Norma

En klassiker från Sicilien. Jag gör den tyvärr inte så ofta vilket är konstigt med tanke på hur god den är och varje gång tänker jag precis så här, varför gör jag det inte oftare?
Det är en vegetarisk rätt och om man bara utelämnar osten blir den ju även vegansk.
 
(null)
 
(null)

(null)

(null) 
 

 
Du behöver ( 4 pers )
 
  • 500 gr rigatoni rigati, Rustichella D’Abruzzo
  • 3 burkar san Marzano tomat, la carmela
  • 4 små eller 2 stora aubergine
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika, bladen plockade och stjälkarna finhackade 
  • 150 gr ricotta salata (jag hittade inte det så använde pecorino Romano istället)
  • Salt
  • Peppar
  • EVOO
 
Gör såhär
 
  1. Tvätta och tärna aubergine grovt.
  2. Aubergine ska friteras i EVOO eller stekas med mycket EVOO. Gör det i många små omgångar hellre än en stor. De ska bli gyllenbruna på utsidan och mjuka i mitten. Lägg åt sidan på papper.
  3. Finhacka vitlök och basilika stjälkar.
  4. Fräs vitlök och basilikastjälkar i EVOO. 
  5. Häll på tomaterna och låt puttra på låg temp ca 1 h (eller mer). Den ska ha kokat ner till ca 50%. 
  6. Koka pastan med dra av 2 minuter på koktiden. Spara 2 dl pasta vatten. 
  7. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen. Häll på 1 dl pasta vatten och låt koka upp under omrörning. Låt puttra tills nästan all sås är inkokad. 
  8. Slå av plattan. 
  9. Tillsätt den rivna osten och aubergine. Rör om och låt nu vila 3-4 minuter. Tillsätt eventuellt mer pasta vatten om den satt sig för mycket. 
  10. Smaka av med salt och peppar. 
  11. Servera på varma djupa tallrikar.  
 

Ciao ciao
 
/Claudio 
 
 
(null)
 
 
 
Claudio hjort - Sicilien - bästa maten - enkel mat - foodio - foodio.nu - god mat - matblogg - middags tips - norma - pasta - pasta recept - snabblagat