Mat

Julbordsprovning

 
 
 
 
 
 

I december månad är det svårt att gå ut och äta utan att hamna på ett julbord. På gott och ont kan jag tycka. Jag ÄLSKAR julbord, eller julen i sin helhet egentligen. En tid för familj, god mat, vila osv. För mig ligger julen väldigt nära hjärtat. Som påsken. Jag har i stort sett ingen känsla för midsommar eller nyår dock. Tur att vi alla är olika:)

 

Jag tycker om traditionella julbord. Det som är svårt är att hitta något bra ställe med kvalitet. 

Några av mina favoriter är:

 

 • Operakällaren
 • Fjäderholmarnas krog
 • Gamla Riksarkivet
 • Villa Källhagen
 • Stallmästargården

 

Alla väldigt traditionella ställen. Det jag saknar är något typ slott eller en herrgård som gör ett riktigt pangjulbord av kvalitet i en slottsmiljö. Alla ser vi på kvalitet olika, för många verkar det vara storleken på buffén eller hur stort godisbordet är. För mig handlar det om hur bra råvaror de använder. Hellre mindre men sjukt bra än stort och halvdant. 

 

Men det är svårt att hitta vilket julbord som är bäst i år, vilket som har flest sillar eller vilken som har den med sjönära miljön. Min bästa kompis Johan har börjat jobba på ett riktigt pangjobb. Lite som hotels.com fast för julbord. De heter Julbordmäklarna och gör precis det jag skrev. Antingen klickar man bara in sig och bokar och priset är alltid samma pris som att boka direkt på restaurangen så inga dyra avgifter tillkommer. Fördelen är att man har massa julbord över 300 st att välja mellan på en och samma plattform och har man frågor eller specifika önskemål är det bara att kontakta dem. Funkar lika bra om man är 2 personer eller 1000! Grymt bra tycker jag! 

När det inte är jul har samma gäng Memento Event som sysslar med alla typer av företags event från den lilla kickoffen till den stora sommarfesten. 

 

I söndags var jag och Johan på Stallmästargården. Jag tycker att det är helt klart en av de finaste ställena i Stockholm. Så mysigt!! 

Julbordet var traditionellt och mycket gott. Jag testade igenom det mesta utom skagenröran var allt mycket gott. Litet minus var att de flyttat julbordet från den supermysiga huvudbyggnaden till en sidobyggnad som förvisso är fin men de hade satt in massa extrabord och stolar vilket drog ner mysstämningen lite. 

Höjdpunkten var sillarna tycker jag, det var en bra sillutbud utan massa trams som currysill och typ koriandersill. Traditionella och riktigt bra sillar. Helt i min smak! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 
 

 

date - foodio - foodio matblogg - foodio tips - johan - jul - julbord - julbordmäklarna - memento events - middag - stallmästargården

Skaldjursfrossa med företaget

(null) (null)

(null)

(null)


(null)


Iår bjöd jag in hela företaget till årets julbord hemma hos mig och Jenny. Vi bröt traditionen iår skippade traditionellt julbord och ordnade en skaldjursfrossa. Inte för att jag inte gillar julbord, tvärtom jag älskar det! Men alla äter vi julbord inför jul och man vill ju vara sugen den 24! Dessutom hade jag hoppas på att alla skulle känna att det var lite mer intimt och personligt. Så kändes det verkligen. Stämningen var på topp och man kommer ännu närmare varandra. Vi är ju bara 8 personer på jobbet så det blir som en familj och det ska man ta hand om tycker jag. 

När alla kom bjöds det på löjrom, tryffelchips och champagne. 

Med hjälp av min vän Olle från Sjöboden hade vi ordnat svensk hummer, norsk krabba, havskräftor från Hitra, färska räkor och Gilardeau ostron. Dessutom har jag lånat en skaldjursbåt som stod i vardagsrummet:)

Detta följdes av ostar och sen kom desserten som var: vaniljglass, EVOO och vit alba tryffel, magiskt! 

Som avslutning dukades det upp avec och så hade jenny gjort kola, smågodis och saffransbullar. 

Kvällen avlutades strax efter 03 så det får man se som något positivt! Jag är kanonnöjd i alla fall! 

Ciao ciao

/Claudio 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
familj - företag - hummer - italiana food selections - jul - julbord - ostron - sjöboden - skaldjur - vänner
1

Spaghetti alla Nerano

Första gången som jag åt denna rätt (som jag minns) var2016,  dagen efter min kusin gift sig på Amalfikusten. Jag, mamma, pappa, Jenny, Simona och Milele tog bilen och åkte ner till byn Nerano. Vi åt på en restaurang som står på pelare i vattnet. Mitt i restaurangen fanns tankar med levande humrar och skaldjur. När de rekommenderade en vegetarisk rätt blev jag skeptisk men mamma bekräftade att den är bra. 

HELT magiskt gott var det. 


 


 

Du behöver ( 4 pers )

 • 400 gr spaghetti, Rustichella D’Abruzzo
 • 1,5 kg zucchini, skurna i 0,3-0,5 mm skivor
 • 100 gr parmigiano-reggiano, riven
 • 1 kruka basilika, grovt hackat
 • 10 blas mynta, finhackat
 • Salt
 • Peppar
 • EVOO

 


 

Gör såhär

 1. Skär Zucchini tunnt, ca 0,3-0,5 cm tjocka
 2. Hetta upp rejält med EVOO i en stekpanna. 
 3. Stek Zucchinin i omgångar. De ska bli bruna men inte brända. Lägg på papper och låt svalna. 
 4. Koka pasta enligt anvisningar på paketet i saltat vatten. Dra av 2 minuter. 
 5. Häll av pastavattnet men spara 2 dl. 
 6. Blanda pasta, 0,5 dl pastavatten och zucchini i en kastrull på medelvärme. Låt puttra 1 minut. 
 7. Slå av värmen, tillsätt Parmigiano-Reggiano, basilika och mynta. Rör om och låt vila 1 minut. 
 8. Om det blivit för torrt tillsätt lite mer pastavatten.
 9. Smaka av med mer salt och Parmigiano-Reggiano. 
 10. Servera på djupa tallrikar och toppa med lite zucchini, basilika och EVOO Novello. 

 

 

Smaklig måltid!

Ciao ciao

/Claudio

 

 
 

 

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - amalfi - blogg - claudiohjort - food - foodie - foodio - italiana food selections - matblogg - napoli - nerano - spaghetti