Julleverpastej

(null)

Nu ska jag dela med mig av något som står mig väldigt varmt om hjärtat. En av de traditioner som vi håller om mest nämligen min och pappas julleverpastej. Originalreceptet är av Werner Vögeli sen har jag och pappa modifierat det lite med året. Så länge jag minns har v i gjort denna leverpastej så vi snackar 20 år kanske. Det är garanterat något jag kommer ta med mig till mina barn i framtiden. 

 
 

Du behöver (1 stor pastejform)

  • 500 gr kg svinlever
  • 200 gr späck
  • 100 gr bogfläsk
  • 1 gullök
  • 5 ansjovisfiléer
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 msk mörk sirap
  • 6 cl konjak eller rom
  • 2 tsk salt
  • 3 krm Fyra kryddor (Epice Riche)
  • 400 gr pancetta eller lardo tunna skivor
  • Smör
  • Mjölk

 

Gör såhär

 

  1. Lägg svinlever i mjölk över natten
  2. Sätt ugnen på 200 grader med en djup plåt inne halvfull med vatten
  3. Finhacka lök och vitlök
  4. Stek i smör utan att det tar färg. Låt svalna.
  5. Ta upp levern från mjölken och torka av den så den är torr
  6. Skär lever, bogfläsk och späck i grova bitar och mal en gång med en grov skiva på köttkvarnen
  7. Vispa ihop grädde, ägg, mjöl  och sirap. Ställ åt sidan.
  8. Blanda i lök/vitlök med det malda kötten och även ansjovisfiléerna. Mal en gång till med den grova skivan på köttkvarnen. 
  9. Blanda ihop gräddblandningen med det malda köttet. Vispa ner lite av gräddblandningen i taget så den binder ihop med köttet. 
  10. Klä in formen med skivad lardo/pancetta
  11. Häll smeten i formen men inte ända upp i kanterna utan lämna 1-cm så den kan svälla lite
  12. Sätt formen i ugen i långpannan med vatten som du förvärrat och grädde i ca 1 1/2 timme. När pastejen börjar få färg efter kanske 40 min täck de med aluminiumfolie så de inte blir brända. 
  13. När pastejen är klar, ta ut den från ugnen och låt svalna. 
  14. Vänd den upp och ner på ett snyggt fat och servera med ett riktigt gott bröd. 

 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 
 
 

Italiana Food Selections - familj - foodio - foodio matblogg - foodio tips - jul - julbord - julleverpastej - jultradition - kärlek - pappa - tradition