Jurymedlem på Ostfestivalen

Igår fick jag äran att vara ned i juryn på ostfestivlen 2018. Vi provade och bedömde 70 st svenska ostar. 

Det delades upp i kategorierna ”Hårdost”, ”mögelost”, ”mjuka ostar” ”övriga ostar”. 

Det var höga toppar och väldigt låda dalar. De hade blandat upp så det var både de störta aktörerna med samt de små hantverksmässiga. Men det stack ut väldigt fort. 

Det jag generellt är mest chockad över är att de flesta ostarna, förmodligen från de stora producenterna inte doftar nånting. Dofterna var genomgående väldigt små. 

Sen är det ju upp till var och en vad man själv uppskattar. Jag gillar när en ost smakar stall, ladugård osv. Men många tycker det är katastrof. Jag gillar även unga färska ostar men då ligger alla i händerna på mjölkkvalitén och producenten och än så länge har jag inte hittar en ung ost som jag faller för. Lagrade ostarna på både get och ko hade vi några som stack ut. Riktigt bra. 

Jag är väldigt kritisk när jag dömer. Jag tänker att om man är för generös så hjälper det ju inte den som gör osten att bli bättre. 

 

Var även runt på mässan en del. Vi börjar få en härlig kultur i Sverige. En sak som gör mig faktiskt irriterad är att det är så många som vill köra kopior på andra ostar från Europa. Varför inte ta vara på det vi har här, våra traditioner och råvaror. Vi kommer ju aldrig göra en lika bra gruyere som de gör i gruyere eller en Parmigiano bättre än i Emilia-Romagna. Ändå hörde jag igår en producent säga ”det är som en alpost”. ALPost? I namnet hör man att den ska komma från alperna. Det som gör den speciellt är ju just de underbara betesmarkerna i alperna. Kan ingen förklara vart vi hittar alperna i Sverige? 

Eller de där skämtsamma namnen som jag inte kan ta seriöst. HallåMi. Sånt gör mig lite trött. Vi borde efter flera hundra år av ost i Sverige komma på något roligare än skämtsamma namn för att kopiera ett annat land. Men bortsett från dessa 2-3 konstiga produkterna var mässan bra och det är kul att vara med att delta. 

 

Allt ser jag som att komma 1 steg närmare till mitt mål: 

 

Att göra Sverige godare och med matmedvetet. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - food - food' - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - jury - medlem - ost - ostfestivalen - ära