Ny teknik (för mig) för att tillaga kött

Igår testade jag en ny teknik vid tillagning av kött. Generellt brukar jag köra mina kött på gjutjärnspanna/grill hela tillagningen. Jag gillar verkligen att få den där karamelliserade ytan. 

Nackdelen med detta är att stekytan det inte bara är ytan som blir väl tillagad utan även ett par millimeter under ytan. Den delen vill man ju ha perfekt. 

 

Då finns det de sm säger att man ska brassa på och avsluta i ugn. Jag gillar inte det så ytan blir dålig. 

 

Sous-Vide funkar såklart bra. Jag gillar entrecôte på 54 grader. Blir helt perfekt. Det krävs dock lite nedkylning av köttet innan man steker det om man ska få den ytan jag vill utan att kötten blir överstekt. 

 

Men sen igår provade jag en ny teknik för mig. Fick inspiration från Tasty. Att salta köttet sen köra det på låg temp i ugnen. Jag körde på 150 grader i ca 30 min. Då var mitt köttbit ca 43 grader. Sen torkade jag av den och stekte den 2-3 min på varje sida under press i en supervarm gjutjärnspanna. Det blev riktigt riktigt bra! Jag nån dag testa både detta och sous-vide sen ska jag kröna en vinnare! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - beef - blogg - entrecote - food - food' - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - foof - kött - matblogg
2
Anonym

Varför så hög värme som 150? Pröva 75-80!

Anonym

Varför så hög värme som 150? Pröva 75-80!

Svar: Ska prova. Tror dock inte det blir en stor skillnad. Vad tror du blir skillnaden?
Claudio Hjort