Rigatoni med svamp och salsiccia

Pastatorsdag! Det börjar sätta sig här hemma. Jag och Jenny pratar ibland under veckan om vad vi ska äta för pasta på torsdag. Vi ser båda fram emot den middagen eftersom vi båda älskar pasta! 

Här har ni en så sjukt god pastarätt, mustig och stor i smaken. 

Använd den svampen ni har hemma. Jag använde tinade hela karljohansvampar som vi plockade i höstas. Men kanske har du torkad? Blötlägg den då, krama ut den och följ sen receptet. Eller köp färsk i butik. 

Med Salsiccian gäller samma sak, jag använde den med karljohansvamp men har inte din butik den köp en naturell. Men köp rätt Salsiccia, från Mori alternativt Bazza. Många andra har en så syrlig smak som inte ska finnas där! 

 


 

Rigatoni med svamp och salsiccia 4 pers

  • 400-500 gr Rigatoni rigati, Afeltra
  • 500 gr svamp, skuren i mindre bitar.
  • 1 paket, ca 350gr, Salsiccia Mori, bara färsen utplockad från fjälstret. 
  • 1 gullök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 100 gr parmigiano-reggiano
  • Svartpeppar
  • Salt
  • EVOO Villa Magra

 

  1. Stek svampen i en stekpanna med lite EVOO. Svampen ska få lite färg men framför allt bli av med allt överflödigt vatten. Lägg åt sidan. 
  2. Stek lök och vitlök på medeltemp i lite EVOO tills löken blivit genomskinlig. 
  3. Tillsätt salsiccian och stek ca 5 minuter till. 
  4. Tillsätt den stekta svampen, rör om ordentligt och sänk eventuellt temperaturen lite. Det ska inte steka hårt utan mer ”puttra”. 
  5. Koka upp pastavatten och salta rikligt. 
  6. Koka pastan enligt anvisningar på paket men dra av 2 minuter. 
  7. Spara 2 dl pastavatten. 
  8. Häll av pastan och blanda med såsen, rör om ordentligt. 
  9. Peppra efter smak, 3-4 varv körde jag med kvarnen. 
  10. Tillsätt 1 dl pastavatten, all parmigiano-reggiano och slå av plattan. 
  11. Rör om ordentligt och låt nu vila ca 3 minuter. 
  12. Smaka av med mer salt, peppar och parmigiano-reggiano. 
  13. Servera på djupa varma tallrikar och toppa med parmigiano-reggiano och lite god intensiv EVOO. 

 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Stockholm - Sverige - Sweden - bästa pastan - food - food' - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - pasta - pastatorsdag - recept