Gör ditt egna kvällste

Sen typ 1 år tillbaka dricker jag inget kaffe på kvällen. Typ efter 18. 

Det började typ med att jag kände att det inte kan vara bra för magen eftersom jag dricker så mycket kaffe på jobbet och på alla möten. Sen innehåller det ju också koffein som i alla fall in hjälper mig att sova bättre. När jag är i Italien dricker jag dock alltid en espresso sent på kvällen men sover ändå  gott. Aja, jag började göra så i alla fall. 

 

Samtidigt tycker jag det är gott med något varmt i kroppen innan man ska sova så jag gick över till te. Men då tänkte jag om jag ändå ska ändra och förbättra kan jag lika gärna på kvällen bara dricka sånt som är koffeinfritt också. 

 

Där har jag börjat experimentera kring Roiboos te men det är inte helt 100 i min smak. Gott men trillar inte av stolen. Örtte är gott, camomille är gott men min favorit är när teet innehåller lakritsrot. När jag var i Italien sist med mamma köpa vi med oss en hel del hem (finns att köpa hemma i Sverige också) så nu har jag satt ihop ett eget, sjukt gott te. 


 

1 burk 

  • 150 gr lakritsrot, i små bitar
  • 36 gr fänkålsfrö
  • 30 gr stjärnanis

 


 

  1. Blanda ihop allt i en burk och förvara torrt. 
  2. När du ska dricka använder jag ca 1 tsk per kopp. 
  3. Häll på kokande vatten och låt dra i 10 minuter.

 

Testa, man sover som en kung efter en kopp av detta!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Stockholm - Sverige - Sweden - blogg - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - matblogg

Linsbiff

 

I helgen när vi gjorde burgare hade vi en vän över som snöat in sig på att vara vegan…Så jag gjorde en linnsbiff till henne som faktiskt var sjukt god. Jag har alltså ingen emot vegansk eller vegetarisk mat, det kan vara sjukt gott och jag äter mycket av det själv men jag gillar bara inte att sätta namnet vegan eller vegetarian framför t.ex ”Vegansk linsbiff”. Så jävla tramsigt. 

 

Hur som helst var det sjukt gott. Till henne gjorde vi burgare som jag missade att fota och igår åt vi upp de två sista linsbiffarna. Då serverade jag den mer som en ”bowl” så i botten hade jag romansallad, tomater, lök och avokado. Sen toppade jag med Linsbiffen, stekt Portobello svamp och en kvargsås som jag blandat ihop med chilibasen från i helgen. Blev riktigt bra. 


 

Linsbiff 5 stora

  • 500 gr kokta avrunna linser
  • 30 gr torkad svamp
  • 3 st portobellosvampar, skivade och stekta i EVOO
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk EVOO
  • 1 msk potatismjöl
  • Salt
  • Svartpeppar

 

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare. 
  2. Mixa till en slät pasta. Om du vill ha biffarna lite grövre så mixa inte så det blir slätt utan lämna lite ”hela” bitar. 
  3. Låt stå i kylen ca 30 min. 
  4. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Stek på medelvärme ca 5-7 minuter på varje sida. 
Servera som burgare eller som jag gjorde ovan:)

Om du får något över kan du bara plasta in de och lämna i kylen. Jag hade min där i 3 dagar innan jag åt de sista. Värme på i stekpanna, stekte på låg temp ca 5 min på varje sida. 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - biff - blogg - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - linser - matblogg - vegetariskt

Pasta e ceci

La cucina povera, "de fattigas mat". Finns i de flesta kulturer och ofta är denna mat fylld av känslor, historia och såklart smak!
Idag har många av dessa rätter blivit trendiga då vi vill hitta tillbaka till våra rötter. Vi behöver av flera anledningar hitta fler saker att äta än kött, fisk och kyckling. Det är sjukt gott men jag tror att många inte vet hur man kan göra god vegetarisk mat. Det enklaste är att sluta tänka på mat som vegetarisk. Då blir det enklare tycker jag. Klart vi inte ska ersätta kött med massa tramsprodukter. Jag äter en hel del vegetariskt men utan att jag ens tänker på det som vegetarisk mat!
 
Baljväxter har varit en stor del av min uppväxt. Mamma har alltid och gör än idag olika typer av rätter med baljväxter. Linser, bönor, kikärtor osv. Pasta e ceci, pasta med kikärtor är en av mina favoriträtter i denna kategori. 
 
Pasta e ceci 2 pers
5 dl kikärtor, följ mitt basrecept eller köp färdiga på burk 
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk torkad rosmarin
150 gr torkad liten pasta (eller sönderbruten större pasta)
0,5 liter kycklingbuljong eller grönssaksbuljong. Har du buljong kan du använda vatten istället. 
Bladpersilja, finhackad
1 msk EVOO
svartpeppar
salt
 
Fräs lök, vitlök och rosmarin i EVOO till löken blivit mjuk.
Ta fram 5 dl avrunna kikärtor
Tillsätt kikärtorna i kastrullen
Häll på buljongen, koka upp och sänk sen temperaturen. Låt puttra ca 20 min.
Såna här rätter ger dig ett perfekt tillfälle att rensa alla slattar i dina pastapaket. Ta det du har och bryt sönder i mindre bitar. Har du inga slattar köp en liten pasta, typ Ditali eller testa Mischiato Potente, framtagen för just såna här rätter. 
Jag hade några canneloni, lite spagetti och lite penne. Jag krossde cannelonin grovt och bröt ner spaghettin. Penne lämnade jag som de är. 
Efter ca 20 min kan du smaka av kikärtorna med salt. Jag tycker det är trevligt att mixa lite. Inte allt utan ungefär hälften. Jag vill ha både lite krämighet och hela kikärtor. 
Lägg i pastan i kastrullen och putta ca 10 minuter. Blir det för torrt kan du spä med mer buljong eller vatten. Konstistensen ska vara lite som en gryta. 
Efter ca 10 min är pastan färdigkokt. Den ska vara al dente. Spä med mer buljong om du vill. Vissa vill ha den lite lösare andra lite fastare. Jag gillar den lite fastare. Tillsätt lite hackad persilja och nymalen svartpeppar. Stäng av plattan och låt vila 3 minuter. 
Servera på varma tallrikar. Toppa med persilja, svartpeppar och EVOO. Här ska du använda en riktigt kraftig EVOO. Jag använde själv Villa Magra Grand Cru 
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - baljväxter - billigt - blogg - bästa pastan - comfortfood - fod - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - foof - italiana food selections - italianafoodselections - kikärtor - matblogg - pasta