Malaysisk kycklingcurry

 

Curry i alla dess former serveras på varje restaurang i Malaysia. Fisk, kyckling, kött, veg. Stark, mild. Ja som sagt det finns hur många som helst. 

En som vi åt ganska mycket av är den som helt enkelt heter ”Malaysian chocken curry”. Den är kryddig men inte så väldigt stark (som t.ex beef rendang), den innehåller mycket kokosmjölk så grymt gott att servera till ris. Gör detta recept med fördel för många så kan du frysa ner om det inte går åt. 

 


 

Malaysisk kycklingcurry 10 pers

Curry

  • 12 vitlöksklyftor
  • 4-8 röda chilifrukter (beroende på hur starkt du vill ha det), urkärnade
  • 6 citrongräs stjälkar
  • 10 cm färsk ingefära, skalad och grovt hackad
  • 6 schalottenlökar, skalade och delade på 2
  • 2 gullökar, skalade och delade på 2
  • 3 cm färsk gurkmeja, skalade och grovt skuren
  • 3 msk EVOO

 

Tillagningen

  • 2 kycklingar, urbenade, skinnfria och skurna i ca 2 cm bitar. 
  • 5 gula lökar, strimlade
  • 12 kaffir lime blad, färska eller frysta
  • 2 kanelstänger
  • 10 stjärnanis
  • 2 burkar (800 ml) kokosmjölk
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 msk rårsocker
  • 5 tsk ”light” soya, även kallad thaisoya
  • 5 msk fisksås
  • 1 näve hackad färsk koriander

 

 
 

Börja med curryn. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät pasta. 

Lägg ner curryn i en stor gryta eller en wok. 

Sätt plattan på medelvärme och låt curryn komma upp i temperatur.

Tillsätt löken och puttra 5 minuter. 

Tillsätt kycklingen och låt puttra i 3 minuter. 

Tillsätt nu alla övriga ingredienser utom den färska koriandern. 

Rör om, koka upp och sänk sen temperaturen till låg/medel, det ska just bubbla lite. 

Koka i ca 45 min. Kycklingen ska vara genomstekt och mör men det ska inte koka så länge att den börjar falla sönder. 

Smaka av mer mer fisksås, soya och socker. 

 

 

Servera i en djup skål, toppa med koriander och servera med ris! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Malaysia - curry - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - kyckling - spicy