Risotto med svamp

 
 

Vi har plockat en hel del svamp under hösten och vi har även fått mycket svamp av vänner så nu är det bara börja använda generöst. Jag vet inte hur det är för er men det jag blir mest sugen på när jag pratar om svamp är risotto. Så här kommer mitt favoritrecept på svamprisotto. 

 


 

Svamprisotto 2 pers

  • 250 gr Acquerello ris (Carnaroli)
  • ca 1 liter hönsbuljong, nästan kokande
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • 50 gr torkad svamp, karl-johan eller annan
  • 1 gullök, finhackad
  • 50 gr parmigiano-reggiano, riven
  • 50 gr smör
  • salt
  • peppar
  • EVOO, Villa Magra

  1. Lägg den torkade svampen i en skål och toppa med ett par dl varm buljong. Låt stå 15-20 min.
  2. Låt löken svetta i en kastrull med lite smör, löken ska bli genomskinlig.
  3. Lyft ur svampen från skålen med buljong. Krama ur den och lägg svampen i kastrullen med lök. Tillsätt eventuellt mer smör. Fräs ett par minuter.
  4. Tillsätt riset och rör om. Du behöver inte fräsa riset om du använder Acquerello då det är lagrat. 
  5. Häll på vintet. Låt koka upp och puttra till allt vin är borta.
  6. Häll på all buljong som svampen låg i. När den buljongen kokat in tillsätter du 1-2 slevar åt gången. Rör om då och då. 
  7. När riset är lite ”al dente” och konsistensen fortfarande är lite för rinnig för att servera är det dags att slå av plattan. 
  8. Tillsätt parmigiano-reggiano och smör. Rör om och låt vila i ca 5 minuter. 
  9. Konsistensen när du skakar kastrullen ska vara som att det bildas vågor i kastrullen av risotto. 
  10. Smaka av med salt, peppar och mer parmgiano-reggiano. 
  11. Servera på djupa varma tallrikar och toppa med mer parmgiano-reggiano och EVOO Villa Magra. 

 

 
 

Smaklig måltid. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Stockholm - Sverige - Sweden - blogg - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - matblogg - porcini - risotto - svamp
1
Petter

Sådär ska en risotto se ut! Blir tokig på alla stabbiga varianter med konsistens som kylskåpskall havregrynsgröt som serveras även på ”bättre” restauranger.

Svar: Tack så mycket! Ja verkligen, stort missförstånd kring hur en risotto ska vara!
Claudio Hjort