Svamprisotto

 
Svamp är så gott. Under hösten är det fullt med svamp i skogen och om man inte orkar är det fullt på hyllorna i butiken. Det går att göra så mycket gott med svamp men en risotto måste ändå tillhöra en av favoriterna. 

Vi har plockat en hel del svamp nu på sistone så nu är det bara att frossa! 

 


 


 

 


 

Du behöver (2 pers)

  • 250 gr Acquerello ris (Carnaroli)
  • ca 1 liter hönsbuljong, nästan kokande
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • 200 gr färsk svamp eller 50 gr torkad
  • 1 gullök
  • 50 gr parmigiano-reggiano, riven
  • 50 gr smör
  • salt
  • peppar
  • EVOO, Villa Magra

Gör såhär
  1. Finhacka löken. 
  2. Låt löken svetta i en kastrull med lite smör, löken ska bli genomskinlig.
  3. Skär svampen i mindre bitar. 
  4. Låt den fräsa med lök i 10-15 minuter på medelvärme. Låt eventuell vätska som den släpper koka in. 
  5. Tillsätt riset och rör om. Du behöver inte fräsa riset om du använder Acquerello då det är lagrat. 
  6. Häll på vintet. Låt koka upp och puttra till allt vin är borta.
  7. Häll på all buljong som svampen låg i. När den buljongen kokat in tillsätter du 1-2 slevar åt gången. Rör om då och då. 
  8. När riset är lite ”al dente” och konsistensen fortfarande är lite för rinnig för att servera är det dags att slå av plattan. 
  9. Tillsätt parmigiano-reggiano och smör. Rör om och låt vila i ca 5 minuter. 
  10. Konsistensen när du skakar kastrullen ska vara som att det bildas vågor i kastrullen av risotto. 
  11. Smaka av med salt, peppar och mer parmgiano-reggiano. 
  12. Servera på djupa varma tallrikar och toppa med mer parmgiano-reggiano och EVOO Villa Magra. 

 

Smaklig måltid. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Stockholm - Sverige - Sweden - blogg - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - matblogg - porcini - risotto - svamp
1
Petter

Sådär ska en risotto se ut! Blir tokig på alla stabbiga varianter med konsistens som kylskåpskall havregrynsgröt som serveras även på ”bättre” restauranger.

Svar: Tack så mycket! Ja verkligen, stort missförstånd kring hur en risotto ska vara!
Claudio Hjort