Polipo (Bläckfisk) alla Luciana

Bläckfisk är något som jag verkligen tycker om. Det påminner mig mycket om morfar. Han gjorde ofta bläckfisk till oss. Den här rätten är typisk neapelområdet. Man kan äta den som en varmrätt serverad med goda grönsaker och gott surdegsbröd eller servera som en varm förrätt i små portionsskålar. 

  • 1 kg bläckfisk, putsad och tvättad
  • 1 burk bra konserverade tomater, datterino eller san marzano
  • 200 gr färska körsbärstomater, delade i 4
  • 2 msk svarta gaeta oliver, urkärnade 
  • 2 msk kapris
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade 
  • 1 näve finhackad färsk bladpersilja 
  • Torkad chili (om man vill)
  • EVOO 
1. Fräs vitlöken och chili i EVOO. Tillsätt bläckfisken. Antingen gör man bläckfisken hel vilket ger ett väldigt rustikt intryck eller så skär man ner den i mindre bitar. Stek allt så bläckfisken blir lite rosa.
(null)
2. Tillsätt de färska och konserverade tomaterna. Låt koka upp, sänk temperaturen till medel/låg och puttra i 30 min under lock. 
(null)

(null)

(null)
3. Tillsätt kapris, oliver och persilja. Puttra under lock ca 30 min till. 
(null)

(null)
4. Smaka av med salt. Jag saltade ingenting då bläckfisken, kaprisen och oliver är salta. Vill man ha en lite tjockare konsistens koka ca 10
min utan lock.
(null)

(null)
5. Toppa med lite riktigt god EVOO, mer persilja och njut av denna magiska rätt! 

Ciao ciao

/Claudio 
Claudio hjort - bläckfisk - bläckfisk alla luciana - bläckfisk recept - bläckfisk tips - foodio - foodio.nu - hur man använder bläckfisk - mattips - middagstips - polipo alla luciana