Latteria Perenzin

 
 

Godmorgon! 

 

Jag har just kommit tillbaka från en mysig långpromenad med Nero. Har inte tränat honom eller något utan bara gått och sen suttit i skogen och umgåtts lite. Pratade lite om dagen osv:)

Efter ett supermisslyckat försök att göra proteinpannkakor dricker jag nu en smoothie med kvarg och hallon. 

 

Igår stod jag på Eataly tillsammans med Krezia från Latteria Perenzin. Perenzin är en ostproducent från Veneto som drivit av familjen Perenzin sen slutet av 1800-talet. Helt magiskt. 

De började med att göra getostar, det är grunden i vad de gör. Getmjökk kostar betydligt mer än Ko och finns inte alls i samma volymer så när de växte började de även göra ostar gjorda på Ko och Buffel. 

På Eataly säljer vi 6 olika ostar på getmjölk från Perenzin. 

Unga

  • Ricotta - Färskost gjort på vassle 
  • Robiola - Färskost lagrad bara 15-20 dagar
  • Caciottina EKO - Ung caciotta lagrad i 30 dagar

Lagrade

  • Caciottona med EVOO och svartpeppar
  • Caciottona med hö
  • Caciottona med valnötsblad

 

Vi bjuder på de tre lagrade ostarna igår och idag. Det är otroligt vad stor skillnad det är på de trots att osten i sig är samma och lagrad 4-5 månader. 

 

Den med hö doftar verkligen stall och äng. Man får en örtig härlig ton i den. 

Valnöten är också elegant och mild med de naturliga oljorna i valnötsbladen ge en nötig ton och tanninerna i bladet ger osten en mustig ton. 

Sen har vi peppar. Såklart kryddig och om man får mycket peppari munnen ganska het. Man har först masserat hela osten med EVOO sen med peppar. Olja är en fantastisk smakbärare så även om du skär bort pepparn får du ändå lite tonar av den. 

 

Till dessa rekommenderar Krezia ett stilla vitt vin från Veneto t.ex Soave eller Pinot Grigio. 

Igår när jag kom hem var jag riktigt trött och möttes av Jenny som hade preppat världens måltid. Köpt hängmörad entrecote, potatis i ugn, chark, en flaska Pinot. Magiskt att komma hem till!

 

Kom förbi idag om ni inte hann igår eller kila förbi NK och träffa Alicia tillsammans med Poggio San Giorgio och deras Prosciutto di Norcia! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Italiana Food Selections - blogg - bloggtips - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - latte - matblogg - perenzin