Paccheri med kronärtskockor och pancetta

När jag ska göra pasta brukar jag generellt göra så att jag åker till en butik, kollar vad de har fått in för råvaror och sen bestämmer jag vad det ska bli för pasta. 

Förra veckan åkta jag förbi Eataly och de hade fått in superfina kronärtskockor. Det som är så underbar med pasta är att du kan egentligen göra en pasta med vilken grönsak du vill, tillsätt lite EVOO så har du en sås. Kanske lite parmigiano-reggiano. Den här gången körde jag med lite pancetta. 

 


 

Paccheri med kronärtskockor och pancetta 2 pers

 

  • 300 g Paccheri, Rustichella D’Abruzzo
  • 100 g pancetta, tärnad
  • 3 kronärtskockor, färska
  • 70 g parmigiano-reggiano, riven
  • 5 dl vatten
  • EVOO
  • Peppar
  • Salt

 

  1. Börja rensa kronärtskockorna. Skär av toppen och dra bort de yttersta bladen. Kolla på bilden. 
  2. Dela kronärtskockorna på 2 och skär sedan i ca 0,5 cm strimlor. 
  3. Lägg kronärtskockorna i kallt vatten med 1/2 citron i så de inte blir fula i färgen. 
  4. Förbered övriga ingredienser. 
  5. Lägg pancettan i en kall kastrull och sätt på plattan på medeltemp. Detta gör man för att dra ut så mycket fett som möjligt från pancettan. 
  6. När det börjat lossna en del fett tillsätter du kronärtskockorna. Fräs på medelvärme i ca 10 min. 
  7. Tillsätt vattnet och låt puttra tills vattnet är borta och kronärtskockorna är klara, ca 30 min. Om de inte är klara (mjuka) tillsätt med vatten och koka lite till. Smaka av med salt och peppar. 
  8. Koka pastan enligt anvisningar på paketet men dra av 2 minuter. 
  9. Blanda pastan med såsen. 
  10. Häll på 1 dl pastavatten. 
  11. Rör om ordentligt, slå av plattan.
  12. Tillsätt parmigiano-reggiano, rör om och låt vila i 3 minuter. 
  13. Servera på varma djupa tallrikar. 
  14. Toppa med mer Parmigiano-Reggiano och svartpeppar. 

Smaklig måltid, 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 
 
Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - bästa pastan - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - kronärtskockor - pancetta - pasta - pastatorsdag