Pizza tips och pizzatoppings

 

Pizza är helt magiskt gott tycker jag. I alla dess former med nästan alla topping. Gillar även kreativa roliga pizzor. Dock HATAR jag pizza med banan & curry, Hawaii (ananas) och sån skit. Det är en ren katastrof att det ens finns. 

Att baka pizza med bra resultat kräver lite planering och jobb. En bra pizzadeg ska jäsa länge 24-72 timmar, kolla gärna in mitt recept här. Men hur gör man om man blir sugen på pizza till kvällen? Antingen går man och köper sån där deg på burk som vissa tycker om. Men full med konserveringsmedel, etanol och annat som jag läste på ingredienserna. 

Mitt tips är att dra nytta av alla fantastiska pizzerior och bagerier som vi börjar få runt om i landet. Ring till de och boka en deg. Räkna med ca 300-500 gr deg per plåt pizza du ska göra hemma. 

Vi köpte hem levain deg från Valhallabageriet och fick ett riktigt pang resultat! 

 

3 grymma pizzatoppings: 

 

Margherita - Tomat, fiore di latte (ko mozzarella), basilika, salt, EVOO

Krossa San Marzano tomater med händerna. Salta lite. Man saltar aldrig på en pizza.

Bred ut ett rejält lager med tomat på pizzan och kör in i ugnen på max maxtemp i 10 minuter. 

Ta ut pizzan och lägg på 250 g fjor di latte och massa basilika. Kör in i ugnen igen i 10 min till. 

Man gör detta i två omgångar för att osten inte ska smälta. Vi vill ha den där sega, trådiga konsistensen. 

 

Pesto, Fior di latte, mortadella

Bred ut ett rejält lager med pesto på pizzan. Kör in i ugnen på max maxtemp i 10 minuter. 

Ta ut pizzan och lägg på 250 g fjor di latte och massa basilika. Kör in i ugnen igen i 10 min till.

Låt svalna lite och toppa med tunna skivor mortadella di bologna. 

 

Potatis, pancetta, fior di latte, fontina och broccoletti

Koka potatisen. Krossa den med händerna. 

Bred ut potatisen över pizzan. Lägg på ca 150 gr fontina som du tärnat och kör in i ugnen på maxtemp 10 minuter. 

Under tider kokar du broccoletti lite lätt i saltat vatten. 

Ta ut pizzan. Toppa med 100 gr tärnad pancetta, dina broccoletti som du hackat (max 1 näve) och 250 gr fjor di latte. Kör in i ugnen igen på maxtemp ca 10 min till. 

 

Dessa pizzor kan ätas ljumma med fördel! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu
1
Elin

Dööör vad gott det ser ut