Prosciutto di Norcia IGP

 

Den här helgen har vi två producenter på besök från Italien. Ostproducenten Perenzin och sen och Prociutto di Norica producenten Poggio San Giorgio. 

Igår stod jag på Ica Kvantum Liljeholmen tillsammans med Alessandro (Poggio San Giorgio) och hans fru. Han ska skinka för hand och jag med vår handvevade maskin. 

Vissa av er kanske undrar vad Prosciutto di Norcia är?

 

Det är en lufttorkad skinka från Umbrien, centrala Italien. Den som vi tar in är lagrad i 18 månader, lagrad med peppar, örter, lite vitlök. Det är en väldigt aromatisk skinka som samtidigt är väldigt skonsamt saltad så man får en otroligt mör skinka som smälter i munnen. 

En skinka ska ALDRIG vara väldigt salt eller seg. Ni vet ibland när man ätit skinka och man tuggar hur mycket som helst och när man väl försöker svälja är häften i halsen och hälften kvar i munnen…?

Det är bara för att man saltat skinkan mycket och lagrat den i lite varmare temperatur under kortare tid vilket man bara gör för att dra ner på kostnaden. 

Är hellre skinka mer sällan men när du väl äter den äter du riktigt bra skinka. 

 

Jag brukar säga att Parma, San Daniele, Culatello di Zibello, de här ”kungarna” ska serveras som de är. Utan tillbehör, utan smakkompisar. Med en flaska bubbel till! 

Prosciutto di Norica kan du också servera så men eftersom den är lite mer aromatisk med sina kryddor klarar den av smakkompisar som salami, ost, oliver osv bättre. 

Så ska du göra en pizza, charkbricka eller liknande. Testa Prosciutto di Norcia eller andra regionala skinkor (Prosciutto Toscano, Alpskinka/speck osv). 

 

Vill ni prova denna skinka så står min kollega Alicia på NK Saluhall idag tillsammans med Alessandro medan jag kommer stå på Eataly med Perenzin som alltså gör ost men det berättar jag mer om imorgon! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - bloggtips - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - lufttorkad - matblogg - mattips - norcia - prosciutto - skinka