Dubbel cheeseburgare SMASH

 

Burgare är enligt mig en av de svåraste rätterna att laga. Om man ska göra de riktigt bra. Det är så många element. 

 

Man ska välja rätt kött, köttfärsen ska formas rätt, kryddningen ska stämma. Sen ska stekgraden vara korrekt samtidigt som man får mycket yta. Osten ska smälta. Ketchupen ska vara bra, eventuell dressing passa. Brödet ska vara perfekt och sen även bra stekt/grillat. 

Sen kommer vi till tillbehören. Pommes är ju ett helt eget kapitel. Sen ska allt serveras samtidigt med rätt temp.

Ofta beställer jag burgare på en restaurang för att se hur duktiga de är. Jag har inte blivit imponerad av burgare här i Stockholm. ÄN. Men jag ska prova den på AG Tapasbar. Hört mycket gott om den. 

Jag gillar mina burgare enkla. Inte för mycket grejer i! Bra kött, god ost, karamelliserad lök och lite ketchup. Nån gång en god dressing men inte alltid! 

Här är mitt recept på en smashburger. Det är alltså en burgare som man formar som en boll och sen trycker ”smashar” ner i en sjukt het panna. Detta gör att man får en grym karamellisering av köttet och massa smak. Jag gillar att göra mina smashburger i 100 g bollar så har jag två i min burgare. Det blir sinnessjukt god smak. Jag gör ofta smashburger när jag vill göra en enkel god burgare. En tjock burgare gör jag när jag vill jobba med med smaker, dressing osv..Är ni med?

 

 
 
 
 
 

 

 

 

Du behöver ( 2 pers )

 

 • 400 gr grovmalen högrevsfärs
 • 2 hamburgebröd
 • 4 skivor Väddö hamburgeost
 • 2 gullökar
 • Salt
 • Peppar
 • Ketchup
 • EVOO

 

 

Gör såhär

 

 1. Strimla gullöken och stek på låg temp i lite EVOO till den är gyllenbrun och karamelliserad
 2. Forma fyra "bollar" med köttfärsen.
 3. Hetta ut en stekpanna riktigt mycket, maxtemp. Jag låter min stå på i 5-10 min för att uppnå riktigt varm temp.
 4. Häll lite EVOO i stekpannan och lägg ner bollarna.
 5. Med en stekspadse eller annat trycker du till de när de ligger i stekpannan så de plattas ut. 
 6. Stek 2 minuter. Salt och peppra. 
 7. Vänd burgarna. 
 8. Salta och peppra även andra sidan och lägg sen en ostskiva på varje burgare.
 9. Lägg på 1 msk karamelliserad lök på varje burgare. 
 10. När det gått två minuter till lyfter du bort burgarna och låt vila 1 min på en skärbräda. 
 11. Under tider som de vilar steker du brödet i stekpannan så de blir krispiga. 
 12. Ta lite ketchup på brödet och lägg två burgare i varje bröd. 
 13. Servera med lite pommes och kanske en kall öl?!

 

 

Vem älskar inte detta?

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - burgare - cheeseburger - claudiohjort - foodie - foodio - kött - matblogg - ost - smashburger

Incheckad med tryffel

Godmorgon vänner,

Vaknade upp med en riktigt bra känsla imorse. 
Tidigt men ändå väldigt pigg. Körde igång musik i dushen på ganska hög volym, Jenny var nog lite trött på mig...

Efter en snabb hämtning av tryffel på kontoret körde Jenny mig till Arlanda och nu sitter jag på flyget i väntan på take off.

(null)

(null)

(null)

(null)


Jag ska i helgen jobba på Stadskällaren i Skellefteå. Det kommer bli en intensiv helg med både EVOO provningar, demo i butik, tryffelmiddag, NHL träning osv..ser verkligen emot denna helg!

Även om det är mycket jobb är mina resor min "rehab time". Hemma är det alltid mycket i huvudet. Massa på jobber, middagar, planering. På flyget eller på hotellet på kvällarna kan jag ju inte göra så mycket annat än att vila, läsa, lyssna på musik, kanske jobba lite men helt på mina villkor. Superskönt. Framför allt flyget. 

Nu ska vi lyfta så måste stänga av men kolla in här kl 12.00 då kommer det upp ett grymt recept på en dubbel cheeseburgare! 

Ciao ciao

/Claudio 
arlanda - blogg - claudio - claudio hjort blogg - foodio - foodio.nu - hjort - italiana food selections - jobb - matblogg - skellefteå - älska livet

Risotto med Robiola, ramslök och citronzest

Risotto. Det går att variera in i oändligeheten baserat på tillgång och säsong. 
De tre stora felen som jag ser att folk gör med risotto är: 
 1. Kokar den för torr! En risotto ska vara lös, du ska ha den på en tallrik och kunna vicka på tallriken så risotton bilar "vågor". 
 2. Använder risotto som ett tillbehör. Risotto är en rätt. Ät först en risotto och sen varmrätt. Gör inte risotto och toppa med kyckling, kött eller något annat. Våga jobba enkelt!!
 3. Använder ost när man gör risotto med skaldjur och/eller fisk. NO NO NO. 
Riset här är viktigt. Köp aldrig avorioris. OAVSETT MÄRKE. 
Bra ris till Risotto är Carnaroli eller Vialone Nano. Jag föredrar Carnaroli för att en producent som heter acquerello gör det. Riset är helt unikt och ingen risotto blir som med detta ris. 
Riset är lagrat i 1,5 år vilket kaplar in stärkelsen som gör att man kan binda in mer buljong och därmed få en krämigare risotto som även håller kärnan i riset längre. Kostar några kronor mer men det är så värt det!
Acquerello har även patent på en maskin som återinkaplsar alla nyttigheter från grodden som vanligtvis försvinner när man polerar ris så detta ris skiljer sig från råris med bara 0,8% fibrer. 
 
Robiola 3-Latti kommer från Piemone, norra Italien. Gjord på både ko, får och getmjölk. Otroligt god att ha i mat men såklart även som den är, typ före maten med ett glas bubbel eller efter maten med lite bäriga marmelader.
Buljong, omrörning och kärlek. Det är det som behövs.Smaka på riset. Det ska vara al dente. Dvs du ska känna en en kärna i riset. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Gör såhär ( 2 pers )
 
200 gr Carnaroliris från märket acquerello
60 gr Robiola 3-latti, skruen i små bitar
60 gr Parmigiano Reggiano, riven
50 gr Smör, skuren i mindre kuber
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 liter hönsbujong (eller grönsak om du vill göra veg)
10-15 blad ramslök, finhackad
Citronzest från 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
 
 
Dela upp stjälkarna och blanden från ramslöken
Fräs de hackade stjälkarna tillsammans med löken i lite smör, obs viktigt att det inte får färg. Låg gå på låg värme ca 5 min.
Häll buljonen i en kastrull och låta det koka upp.
Tillsätt riset och rör om. De flesta av oss här lärt sig att man ska fräsa riset med lök. Detta gör man för att "stänga" in stärkelsen i riset. Det behöver du inte göra med Acuerello Carnaroli. 
Häll på vinet. Låt koka in. 
När det har kokat in är det dags att börja tillsätta buljongen. 
Börja med 2-3 dl buljong. När det börjat koka in tillsätter du sen 1 slev åt gången. Rör om kontinuerligt. Håll plattan på medelvärme.
När du börjar se riset genom buljongen och du har kärna i riset kvar. Slå av plattan. Just nu är risotton välidigt lös. Oroa dig inte. Det blir bra.
Tillsätt smör, parmigiano, salt och robiola.
Rör om och låt vila ca 5-10 min. Nu kommer riset absorbera massa buljong och ge en bra konsitens. Kolla efter 5 min. Fortfarande för lös? låt vila 5 min till.
Smaka av med salt.
Tillsätt ramslök och citronzest. Va noga med att bara få med det gula från zesten. Det vita smakar beskt! Smaka av igen. 
 
Såhär ser du om risotton har bra konsistens:
Ta en träslev. Lyft upp den och tippa på den. Risotton ska trilla ner från skeden lite långsamt. Sitter allt kvar är den för fast! Rinner det som vatten är den för lös. 
Om den fortfarande är för lös tillsätt lite med parmigiano och låt vila några min till. Är det för fast tillsätt lite mer buljong.
Servera på en tallrik. Lägg risotton  i mitten av tallriken. Lyft sen upp tallriken och vicka tallriken åt alla håll så risotton rinner ut över hela tallriken. 
Toppa med lite parmiagiano reggiano, ramslök och svartpeppar. 
 
 
 
Jag hoppas verkligen ni tycker att detta är lika gott som jag tyckte! En av mina godaste risotto!
 
Så glöm inte. För att lyckas med en bra risotto behöver du: 
 • Bra ris
 • God buljong
 • Självklart goda råvaror generellt
 • Tid
 • Kärlek
 • Rätt konsitens
Ciao ciao
 
/Claudio
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - matblogg - middagstips - piemonte - ramslök - ramslöksrecept - ramslökstips - risotto - risottotips - robiola