Pumparisotto

Pumparisotto är en av mina favorit risotto. Det söta från pumpan blir grymt gott med sältan från Parmigiano. Att den blir väldigt snygg i färgen är ju dessutom ett stort plus. Receptet är för 4 pers om det enda ni äter är risotto. Ska ni t.ex servera en varmrätt efter risotton kan ni servera detta recept för 6-7 pers. Kom ihåg att risotto äts ensam. Så servera först en tallrik risotto SEN en tallrik med protein och grönsaker. 

 

 
 

 


 

Du behöver ( 4 pers )

  • 500 gr Acquerello Carnaroliris
  • Ca 1,5 liter kycklingbuljong/Grönsaksbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 butternut squash 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gullök
  • 50 gr smör
  • 50 gr parmigiano reggiano
  • 1 citron
  • Chilipulver
  • EVOO

 

Gör såhär

Pumpa

  1. Skala pumpan (butternut squash)
  2. Skär ut ca 20 snygga tärningar, ca 1 cm stora
  3. Stek tärningarna i lite EVOO till de är helt klara. Håll på varmhållning i ugnen
  4. Skär ner resten av den skalade pumpan samt finhacka vitlöken
  5. Fräs i en kastrull med lite EVOO
  6. Täck med buljong och låt koka tills pumpan är helt genomkokt
  7. Sila av. Jag sparade vätskan och blandade med buljongen som jag använde till risotton liter senare
  8. Mixa pumpa/vitlök till en helt slät puré. Ställ åt sidan

Citron/chili EVOO

  1. Blanda EVOO, skal från citronen och chilipulver i en liten skål. Använd såpass mycket chili du vill, jag tycker det ska vara ganska starkt då vi bara ska droppa över denna olja på slutet. Ställ åt sidan.

Risotto

  1. Häll buljongen och pumpavätskan i en liten kastrull och värm upp den
  2. Finhacka gullöken
  3. ”Svetta” gullöken på medeltemp i kastrullen som du ska göra risotton i
  4. Tillsätt riset och rör om så alla riskorn är ”klädda” i EVOO
  5. Häll på vintet och låt koka bort helt. Var noga med att röra om så det inte bränner
  6. Täck riset med buljong och rör om. När buljongen kokat in tillsätter du en slev buljong till. 
  7. Fortsätt såhär tills riset är klart. Det ska vara en kärna kvar, det ska vara al dente
  8. Dra kastrullen från plattan
  9. Tillsätt smör och Parmigiano. Rör om ordentligt
  10. Lägg på ett lock och låt vila i 5 minuter
  11. Smaka av med eventuellt salt, Parmigiano eller mer smör. Om risotton blivit för fast så tillsätt lite mer buljong. 

 

Servera på djupa varma tallrikar och toppa med pumpatärningar och lite citron/chiliolja. 

 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Claudio blogg - Claudio hjort matblogg - Italiana Food Selections - Italiana food Selections - blogg tips - foodio matblogg - matblogg - matbloggstips - middag - middags tips - middagstips - pumpa - risotto - risottotips