Ragu med Lamm och Salsiccia

Få saker slår att låta hemmet fyllas av doften av en puttrande ragu. Sätt igång den på förmiddagen så står den och puttrar under dagen. Huset blir varmt och fyllt av glädje! 

Detta recept är en ganska klassisk ragu men med lamm och salsiccia som inte är den vanligaste kombinationen. Jag tycker det blev helt sjukt bra!!

 

 
 

 


 

Du behöver (10 portioner )

 

  • 1 kg lammkött för långkok (stek, bog, lägg, nacke osv)
  • 500gr Salsicciafärs
  • 6 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl buljong
  • 2 burkar San Marzano tomat
  • 1 gullök
  • EVOO
  • Salt
  • Peppar
  • Parmigiano Reggiano

 


 

 

Gör såhär

  1. Lägg salsicciafärsen i en stor gryta. 
  2. Ställ grytan på en spisplatta och sätt temperaturen på medeltemp.
  3. Låt steka 5-10 min.
  4. Finhacka lök, vitlök och morötter. 
  5. Häll de finhackade grönsakerna i grytan med salsiccia. 
  6. Stek 5 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. 
  7. Skär lammköttet i mindre bitar ca 1-2 cm stora. 
  8. Stek lammköttet i lite EVCOO i en riktigt het stekpanna. De ska få mycket färg. 
  9. Tillsätt lammköttet i grytan och blanda väl. 
  10. Häll i vintet, buljongen och tomaterna och låt koka upp. 
  11. När det kokar, sänk temperaturen till låg/medel (det ska precis puttra lite och lägg på lock. 
  12. Låt koka i 4 timmar eller till lammköttet är riktigt mört. 
  13. Smaka av med salt och peppar. 
  14. Om du vill kan du här portionera ragun i fryspåsar och frysa in. Jag gjorde själv massa lunchlådor. 
  15. Välj en pasta som du är sugen på. Antingen går man på äggpasta (pappardelle, tagliatelle osv) eller på stors format av durumvete pasta (Rigatoni, Paccheri osv). Jag valde Paccheri. 
  16. Räkna 100 gr durumvetepasta per person eller 75 gr äggpasta. Köp inte färsk pasta. 
  17. Koka pasta enligt anvisningar på paketet men dra bort två minuter. Spara lite pastavatten. 
  18. Häll av pastan och blanda pastan med såsen och 1-2 msk pastavatten. En stor slev per portion pasta är lagom. Rör om väl. 
  19. Tillsätt så mycket riven Parmigiano Reggiano du vill och dra bort kastrullen från plattan. 
  20. Lägg på locket och låt vilja 3-4 min. 
  21. Om det blivit för ”torrt” tillsätt lite mer pastavatten. 
  22. Servera på varma djupa tallrikar och toppa med lite extra Parmigiano Reggiano samt liter god EVOO

 

Smaklig måltid, 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 
Claudio - Claudio Hjort - Claudio blogg - Italiana Food Selections - foodio - foodio matblogg - kött - långkok - middag - middags tips - middagstips - ragu