Cacio e pepe

Cacio e pepe är en rätt från Lazio och betyder egentligen ost och peppar. Det är även det som såsen består av. Orginal receptet säger att man ska använda pecorino romano. Se till att köpe en bra pecorino romano alternativ en annan pecorino som du tycker är riktigt god! Jag använde här en pecorino lagrad i 4 månader gjord på opastöriserad fårmjölk.
 
Jag väldigt glad när min gode vän Fredrik som bor i Los Angeles undrade om det skulle komma upp ett recept på Cacio e pepe. Blir riktigt glad inte nog med att människor i min närhet läser men att det även sträcker sig hela vägen runt jorden. Grymt kul. Självklart kommer då ett recept på Cacio e pepe. 
 
Trixet med denna rätt är att få till krämigheten. Det är pastavattnet, stärkelsen och osten som gör det jobbet. Bara följ receptet så kommer det bli grymt gott!
Jag har här använt bucatini som jag hade hemma, spaghetti funkar minst lika bra!
 
Kolla in bilderna. Ser ni på pastan? Såsen fastnar på pastan och klär in den fint. Där ser ni vad en bra pasta gör!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Du behöver
  • 200 gr bucatini, köp riktigt bra pasta! Jag använder Rustichella d'abruzzo/Mancini/Pastifio dei Campi eller Afeltra
  • 100 gr lagrad pecorino
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk EVOO
  • Salt
  • 1-2 dl vatten

Gör såhär
 
  1. Sätt på en kastrull med vatten. Koka upp och salta vattnet!
  2. Riv osten och mal svartpepparn. Lägg allt på samma tallrik.
  3. Detta är allt som behövs. Kan det blir enklare?
  4. Lägg i pastan. Koka enligt anvisningarna men dra bort 3 minuter. Pastan ska vara väldigt al dente. 
  5. Tillsätt 1 dl pastavatten i en stekpanna. Spara reseten av vattnet. 
  6. Även 1 msk EVOO
  7. Lyft pastan direkt ur kastrullen och ner i stekpannan med vatten och EVOO.
  8. Kör på högsta temp och rör om i ca 1 minut. Detta gör du för att få ut stärkelsen från pastan och behålla den i stekpannan. 
  9. Slå av spisen och häll i all pecorino och peppar.
  10. Nu börar det som är lite spännande. Rör om! kanske 2-3 minuter. Tappa in hoppet. Det är här många gör fel. När du rör om smälter osten långsamt och du vill röra ihop allt så det blir en krämig konstistens. Så rör om. Rör om. Om det blir för torrt tillsätt lite mer pastavatten. Om du vill ha mer sälta tillsätt 1 nypa salt. 
  11. När det blivit en vit härligt kräm av det hela är det dags att servera på varma tallrikar. 
 
Det är inte svårare än så. Testa denna rätt. Det går så fort att göra och är så sjukt god. 
 
Berätta gärna hur det gick! 
 
Smaklig måltid, 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudio blogg - Claudio hjort matblogg - bucatini - bästa pastan - cacio - cacioepepe - foodio - foodio matblogg - matblogg - matbloggstips - middag - middags tips - middagstips - pasta - pepe - spaghetti
1

Nudelsoppa med massa smak!

Nudelsoppa. Varken en Ramen eller en Pho som annars är favoriter. Detta är nånstans mittemellan dessa två. Det är inte alls svårt att göra den. Det som kommer ta lite tid är att göra en egen buljong. Buljongtärning är inte ok. Om du inte kan eller orkar göra en buljong så går det att köpa bra hönsbujlong från märket Scandinavian Organics. Men  att göra egen är enkelt. Denna rätt handlar om buljong. Den är i fokus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Du behöver (2 pers)

Buljong

  • 500 gr kycklingvingar/kycklingklubbor
  • 2 liter höns/kycklingbuljong
  • 1 kanelstång
  • 4 stjärnanis
  • 1 gullök
  • 1 msk evoo

Soppan

  • 125 gr udon nudlar
  • 250 gr pak choi, grovt skuren
  • 2 morötter, skuren som tändstickor
  • 150 gr shitakesvamp, delad på 2 eller 4
  • 4-8 msk japansk soya (efter smak)
  • 4 droppar Peperita 101 chilisås

Gör såhär
 
Buljongen. 
  1. Stek på kycklingklubborna/vingarna så de får en fin stekyta i en djup kastrull. 
  2. Dela gullöken på 2.
  3. Häll buljongen, löken och kryddorna över kycklingen och låt koka upp. 
  4. Sänk temperaturen och låt puttra 1,5 h. 
 
Soppan
  1. Lägg svampen i en kastrull
  2. Sila av buljongen rakt ner på svampen.
  3. Sänk temperaturen och låt puttra.
  4. Sätt på en kastrull med vatten för att koka nudlarna. 
  5. Smaksätt buljongen med soya och chilisås.
  6. Börja med lite av båda och öka sen beroende på hur salt/stark ni vill ha soppan. 
  7. När du är klar med smaksättnigen stäng av plattan och låt buljongen komma ner lite i temperatur. 
  8. Skär ner Pak Choi och morätter i små bitar. 
  9. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
  10. Lägg grönsakerna i ett durkslag.
  11. Häll av nudlarna över grönsakerna. Detta räcker som tillagning för de. Jag ville ha det krispigt och härligt. 
  12. Kycklingen kan man antingen plocka isär och lägga i små bitar kyckling i soppan. Eller så gör man som jag som gillar det mer rustika och lägger ner hela bitar med ben.
  13. Placera ut nudlar, svamp och grönsaker i en djup tallrik. 
  14. Häll på den varma buljongen.
  15. Toppa med lite färsk koriander
 
Servera rykande varm.
 
 
PS. Just det, ja det är mycket buljong och förmodligen kommer ni inte äta upp allt. Men det är planen. Frys ner och ta fram så nästa gång ni vill göra denna soppa har ni hälften klart! Perfekt!
 
Ciao ciao, 
 
Claudio
 
 
  
  
  
 
 
Asiatiskt - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - Nudlar - Soppa - blogg - foodie - foodio - matblogg

Svamprisotto

 
Svamp är så gott. Under hösten är det fullt med svamp i skogen och om man inte orkar är det fullt på hyllorna i butiken. Det går att göra så mycket gott med svamp men en risotto måste ändå tillhöra en av favoriterna. 

Vi har plockat en hel del svamp nu på sistone så nu är det bara att frossa! 

 


 


 

 


 

Du behöver (2 pers)

  • 250 gr Acquerello ris (Carnaroli)
  • ca 1 liter hönsbuljong, nästan kokande
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • 200 gr färsk svamp eller 50 gr torkad
  • 1 gullök
  • 50 gr parmigiano-reggiano, riven
  • 50 gr smör
  • salt
  • peppar
  • EVOO, Villa Magra

Gör såhär
  1. Finhacka löken. 
  2. Låt löken svetta i en kastrull med lite smör, löken ska bli genomskinlig.
  3. Skär svampen i mindre bitar. 
  4. Låt den fräsa med lök i 10-15 minuter på medelvärme. Låt eventuell vätska som den släpper koka in. 
  5. Tillsätt riset och rör om. Du behöver inte fräsa riset om du använder Acquerello då det är lagrat. 
  6. Häll på vintet. Låt koka upp och puttra till allt vin är borta.
  7. Häll på all buljong som svampen låg i. När den buljongen kokat in tillsätter du 1-2 slevar åt gången. Rör om då och då. 
  8. När riset är lite ”al dente” och konsistensen fortfarande är lite för rinnig för att servera är det dags att slå av plattan. 
  9. Tillsätt parmigiano-reggiano och smör. Rör om och låt vila i ca 5 minuter. 
  10. Konsistensen när du skakar kastrullen ska vara som att det bildas vågor i kastrullen av risotto. 
  11. Smaka av med salt, peppar och mer parmgiano-reggiano. 
  12. Servera på djupa varma tallrikar och toppa med mer parmgiano-reggiano och EVOO Villa Magra. 

 

Smaklig måltid. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Stockholm - Sverige - Sweden - blogg - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - matblogg - porcini - risotto - svamp
1