Fusilli med svartkålspesto

Svartkål tycker jag är grymt gott, i sallader, kokt, stekt. Grymt underskattat. 
Att göra en pasta med olika typer av kål är typiskt för Italien, framför allt under säsong såklart. Svartkålen är så härig tycker utom smaken har den en så grymt starkt grön färg!

Om man har några hemma som är svåra med att äta grönsaker kan detta vara en räddning, själv äter jag den för att jag tycker att det är sjukt gott! 

 
 

 Du behöver ( 2 pers )

  • 200 gr svartkål, grovt nedskruren
  • 70 gr parmigiano-reggiano
  • 50 gr cashewnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • Citron
  • Salt

Gör såhär 

  1. Skär ner svarkålen grovt och koka sedan i lätt saltat vatten i 15 min. Häll av och låt svalna. 
  2. Riv parmigiano reggiano fint
  3. Rosta nötterna i en stekpanna utan fett tills de börjar få färg. Låt svalna. 
  4. Blanda alla ingredienser i en matberedare. 
  5. Mixa till en slät pasta. 
  6. Smaka av med salt och citron. 
  7. Koka Fusilli col buco från Rustichella D’Abruzzo enligt anvisningar på paketet men dra av 2 minuter på koktiden. 
  8. Spara 1-2 dl pastavatten. 
  9. Häll av pastan och blanda med peston. Tillsätt lite pasta vatten och rör om. Låt vila 3-4 minuter.
  10. Servera på varma djupa tallrikar och toppa med lite extra Parmigiano och en stråle riktigt god EVOO.

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 
Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - blogg - bästa pastan - food - food' - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - fusilli - italiana food selections - kale - matblogg - pasta - pastatorsdag - pesto - svartkål

Spaghetti Puttanesca

OK här kommer en av mina absoluta favoritpastor. Helt underbart!!!
 
Pasta generellt är min absoluta favoritmat. Jag älskar verkligen pasta. 

Spaghetti Puttanesca. En klassiker som representerar min smak väldigt väl. Tomat, vitlök, persilja, sardell, kapris, oliver, chili…Så gott! 

Du kan med fördel göra en stor omgång sås så kan du spara i kylen och ta fram för en snabb middag nån kväll!

Till denna rätt ska det serveras Spaghetti. Jag använde ikväll Spaghettoni 100% Italiensk vete från Afeltra. Väldigt smakrik och en pasta med mycket stärkelse. Köp den eller annan Spaghetti av hög kvalitet. Rustichella D’Abruzzo, Pastificio dei Campi, Mancini är exempel på bra pasta producenter. 

 
 
 
 

 


 Du behöver (6 pers)

  • 800 gr San Marzano tomat (de jag använder heter inte San Marzano då det växer utanför DOP området)
  • 100 gr sardeller i olja
  • 70 gr kapris i salt, sköljda
  • 50 gr svarta urkärnade oliver, Gaeta oliver annars är taggiasca/liguriska ok!
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 näve bladpersilja, finhackad
  • 1/2 krm peperita nr 9, Habanero Chocolate
  • EVOO Viola
  • Salt
  • Pastavatten

Gör såhär
 
  1. Finhacka vitlök och sardeller.
  2. Fräs vitlök och sardeller i lite EVOO på medeltemp ca 5 min. Vitlöken ska bli mjuk och sardellerna ”smälta”. 
  3. Tillsätt tomat, chili, kapris och oliver. Sänk tempen till låg och låt puttra 30-40 min. Smaka av med mer salt. OBS! Var försiktig med sat. Det är mycket salt i både kapris, oliver och sardeller. Jag saltade inte såsen alls. 
  4. Koka Spaghetti enligt anvisningar på paketet men dra bort 3 minuter! Räkna 100 gr pasta per person. 
  5. Räkna 1 stor slev sås per person.
  6. Blanda den kokta pastan med rätt mängd sås.
  7. Tillsätt 1/2 dl slev pastavatten.
  8. Rör om på hög temp på spisen ca 1 min.
  9. Slå av plattan. Rör om mer.
  10. Tillsätt persilja och låt vilja 3 minuter. 
 
 
 
 
Servera på djupa tallrikar och toppa med lite extra chili om du vill ha lite mer hetta! 

Smaklig måltid!

Ciao ciao

/Claudio

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - bästa pastan - claudiohjort - food - foodie - foodio - mat - matblogg - pasta - pastatorsdag - puttanesca - spaghetti
4

Flytthelg

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vaknade just upp faktiskt utan alarm kl 04.40. Lite pirrig i kroppen då vi ska flytta IDAG! 
Helgen har flugit förbi. 
Vi har anlitat en flyttfirma som packar ner så vi har egentligen inte så mycket att packa men ändå, saker ska slängas och rensas. 

Vi varit på Ikea, Mio, chili, ja olika lite enklare inredningsställen för att köpa smågrejer. Galgar, matta till tv-rum, inredning till högskåp.

Vi beslöt oss för att inte laga mat hemma för att helt enkelt slippa stöka runt där. Vi har ätit alla mål ute vilket är mysigt, känns som vi varit på date hela helgen också:)

Jenny sa igår att hon hade hört att dösfall och flytt är de två största stressarna en människa upplever i livet. Kan säkert vara så. Jag känner mig dock inte alls stressad. Känner mig riktigt glad över att flytta!!
Är helt färdig med hjorthagen. Har bott här i 5 år. Perfekt lägenhet som första lägenhet men 44m2 för två pers och en hund. Ja 5 år räcker!

Min enda lilla stress skulle ju vara att jag ska flytta ifrån Stockholm City på första gången på 26 år. Om vi räknar bort universitetet i Umeå har jag i dessa 26 år bott i Gamla Stan, Vasastaden och Hjorthagen. 
Jag är inte klar med stan. Vi kommer tillbaka. 
I mitt huvud bor vi i nacka några år. Sen flyttar till hus. Och därefter till stan. 
 
Vi får se vad som händer..:)

Ciao ciao

/Claudio



Claudio hjort - familj - flytta - foodio - hjorthagen - nacka strand