Så taggad!

(null)

Ah nu sitter jag i Uber på väg hem till Gustav. Första av många herrmiddagar går av stapeln ikväll och en tradition är född som jag hopppas består så länge vi finns. Så taggad!

Haft en grym dag på jobbet, stått på Hemköp city, sålt Provolone och honung. Sålde riktigt bra! 

(null)

(null)


Ikväll bryter jag dieten, både god mat och alkohol står på menyn. 

Hoppas ni alla får en fin lördagkväll:)

Ciao ciao

/Claudio 
herrmiddag - mat - middag - vänner

Den bästa hamburgaren jag gjort hittills

Som ni kanske har läst tidigare älskar jag kött och såklart hamburgare. Men jag gillar inte alla burgare. Jag var aldrig den som var gladast när vi fick burgare i skolan och jag går bara till typ donken för att spara tid eller för att andra alternativ inte finns. 

Jag gillar min burgare enkla. En cheeseburgare tycker jag är det ultimata. Kött, ost, ketchup (en bra). 

 
 
 


Därför blev jag så förvånad när jag var i New York med Jenny för typ 1 år sen och åt på Emilys. De hade en enkel burgare fast med sås på. Jag är ingen såsperson. Men den där såsen. WOW! Så mycket smak. Igår skulle jag försökts efterlikna denna underbara burgare. Recept finns såklart inte så jag fick gå på mitt smakminne. Måste säga att det inte var långt därifrån och såsen är den bästa jag gjort. Går lika väl att använda den till grillat kött eller bara för att doppa potatis i. Brödet är det som vi behöver lära oss. Detta som vi använda var garants brioche som jag tycker är det bästa brödet man kan köpa men jag vill egentligen inte ha brioche, för fett och mäktigt. Försökte igår baka pretzelbuns som Emilys använder men misslyckades helt så det blev de här. 

 

Köttet är såklart superviktigt. Vänd dig till den bästa köttbutiken du har i ditt område. Även Ica, Coop osv funkar men gå till en v de butikerna som har bra sortiment och bra personal. Be om grovmalen hängmörad färs. Gärna kring 30 dagar. Måste malas på grova skivan och bara en gång. Kan de inte göra det skulle jag gå till en annan butik. Jag köpte min färs på Garpes i Bromma och fick en supersmakrik färs som min vän Peter malde. Är köttet inte bra. Gör inte burgare. 

 

Såhär såg mina burgare ut: 

Bröd

250g kött

3 skivor Väddö EKO hamburgecheddar

2 msk sås

2 msk karamelliserad lök

 

 


Du behöver

Sås

Chilibasen

  • 1 dl Sriracha
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl soya
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl tomatpure
  • 0,5 dl rödvinsvinäger 
  • 5 st piennolotomatet (om du har), delade på 2
  • 3 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 30 gr torkad svmp

Aioli

  • 2 äggulor
  • 3 dl mild EVOO (jag använder antingen Franci Delicate eller Maria Burgarella Biancolilla)
  • 1 citron, saften
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • salt

Karamelliserad lök 

  • 4 lökar, gul, röd, roscoff, ta det du vill. 
  • 4 msk EVOO
Gör såhär
 
Sås
  1. Blanda alla ingredienser till chilibasen i en kastrull. Koka upp, sänk temperaturen till medel och låt puttra i ca 30 min. 
  2. Mixa chilibasen slät med en stavmixer. Låt svalna i kyl.
  3. Aioli. Blanda äggulorna, saften från halva citronen, vitlök och en nypa salt i en bunke. Mixa tills det flyr fluffigt. 
  4. Tillsätt EVOO, först droppvis och ju tjockare aiolin blir desto snabbare kan du hälla på EVOO. 
  5. Tillsätt resten av citronen och smaka av med mer salt.
  6. När chilibasen är sval har du till och börja med en grym chilisås som du kan använda som egen sås, smaka upp en ramen, marinera osv. Här får man jobba lite själv med vad man gillar man jag blandade 3 msk aioli med 2 msk chilibas och mixade med en stavmixer. Blev en perfekt kombination tycker jag. 

Karamelliserad lök

  1. Strimla löken fint. 
  2. Stek på låg värme till den fått färg men ej blir bränd. Detta ska ta ca 30 min. 
  3. Lägg åt sidan.

Köttet

  1. Forma 250g burgare. Jag använder en stansring för att forma de snyggt men har du inte det kan du jobba med händerna. Var noga med att inte pressa ihop köttet för hård för då kommer det bli för kompakt och segt. 
  2. Stek burgarna på högste temp i en gjutjärnspanna 2,5 minuter på varje sida. 
  3. Lägg burgarna på ett galler. 
  4. Lägg på ostskivorna och löken. Låt vila i 6-7 minuter. 
  5. När burgarna vilat kör in de i ugnen på 200 grader tills osten smält, ca 1-2 minuter. 
  6. Undertiden steker du bröder frasig i samma stekpanna som köttet är stekt i. 
 
Sätta ihop hamburgaren

Lägg 1 msk sås på varje brödskiva. Lägg köttet med ost och lök lägg på andra brödskivan. Pressa lite försiktigt så brödet börjar suga upp den gosa såsen och köttsaften. Jag gillar att dela burgaren på 2 dels så man blir lite stolt för det är så jävla snyggt och sen är de ju lättare att äta:)

 

Pårikttigt, lita på mig. Detta var det bästa jag gjort i burgarväg. 

 

Smaklig måltid, 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

 
Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - NYC - Stockholm - Sverige - Sweden - brooklyn - burger - cheeseburger - emilys - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - hamburger - hängmörat - kött - newyork - väddö

Spaghetti med Piennolotomater

En gång om året finns dessa underbara små tomater. Det är en ”supersäsongs” produkt och finns bara en gång om året. 

Piennolo tomaten. (Uttalas PJÄNNOLLÅ)

Piennolotomter skördas för hand av bänder på Vesuvius sluttningar. Det är en anrik tomatsort som enbart växer på den aktiva vulkanen nära Npoli. En bittersöt smak tack vare halten av socker- och saltmineraler. Detta gör den helt perfekt för att göra en tomatsås. 

Piennolo ska lagas, inge ätas rå i sallader eller som snack. 

 
 
Det finns många goda recept med Piennolo. Men det finns ett recept som alla som köper Piennolo måste testa. 

Klassikern, kungen….. Spaghetti med Piennolo. 

OBS! Under hela året finns även Piennolo på burk som är riktigt riktigt bra. Se till att köpa från Casa Barone. Precis som med andra populära saker dyker det up snarlika produkter med mycket lägre kvalitet. Casa Barone är alltid bra!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Du behöver (2 pers)

  • 200 gr Spaghetti, Rustichella D’Abruzzo
  • 300 gr Piennolo, sköljda och delade på 4. 
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 3 msk EVOO, Viola
  • Basilikablad
  • Parmigiano (om man vill, jag hade det inte på min men Jenny ville ha på sin)

 

Gör såhär
  1. Sätt på en stor kastrull med vatten för att koka pastan. Salta ordentligt. Om du smakar på vattnet efter att du saltat det ska du känna att det smakar salt. Inte lika mycket som en kallsup i medelhavet men ändå, du vill känna smaken. 
  2. Fräs vitlöken i EVOO på medelvärme. Den ska precis börja få färg.
  3. Lägg i tomaterna. Rör om och låt puttra på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då. 
  4. Såsen är klar när tomaterna släppt ifrån sig en del vätska och det har bildats som en tjock härlig sås. 
  5. Slå av plattan och ställ åt sidan. 
  6. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Men dra av 1 minut. I detta fall använde jag Spaghetti från Rustichella så jag kokade pastan i 8 minuter. 
  7. Innan du häller av vattnet, fyll ett glas med pastavatten och ställ åt sidan. 
  8. Häll av pastan. 
  9. Sätt tomtsåsen på hög temp. När såsen bärbar puttra häller du i pastan i tomatsåsen samt ca hälften av vattnet. Rör om med värme ca 1 minuter. Om allt vatten kokat in tillsätt lite mer pastavatten. 
  10. Slå av plattan och dra åt sidan.
  11. Lägg i basilika och rör om.
  12. Låt pastan vila 2 minuter nu. 

 

Tänd lite ljus, hämta barnen, jag vet inte. Men låt dessa två minuter gå. Låt pastan göra sitt jobb och stoltsera med sin kvalitet. (detta gäller inte om du köper billig pasta….).

 

Servera i djupa tallrikar och toppas med en stråle EVOO. 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 
 
 

 

 

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - claudiohjort - food - foodie - foodio - italiana food selections - piennolo - piennolotomater - rustichelladabruzzo - spaghetti - tomater
2