Potatis och purjolöksoppa med ramslök

 
 
 
 
 
 
 
Soppan är lite mörkare än vad ni nog är vana vid. Det är för att jag rostar purjo, vitlök och potatis innan jag tillsätter vin och buljong. Blir mycket godare tycker jag. 
 

Du behöver (2 pers)
 • 200 gr mjölig potatis, med skal skuren i mindre bitar. (ca 1 msk kan du skärna i fina kuber och steka vid sidan om, använd som garnityr)
 • 1 liten purjolök, ca 150 gr, skuren i mindre bitar
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • 1 dl torrt vitt vin
 • 1 liten hönsbuljong
 • 1 dl ramslök, finhackad
 • Salt
 • Peppar
 • EVOO

Gör såhär
 
 1. Skär potatis, vitlök, purjolök skurna i små bitar. Här använder jag även stjälkarna from ramslöken. Bladen toppas jag soppan med, stjälkarna fräser jag med grönsakerna.
 2. Fräs alla grönsakerna i en kastrull så det börjar få lite färg. 
 3. Tillsätt vinet. Låt koka in.
 4. Tillsätt buljongen och låt puttra ca 20 min. Potatis och de andra grönsakerna ska vara helt genomkokta. 
 5. Smaka av med salt och peppar. 
 6. Stek de tärnade potatisarna i lite EVOO så de är helt klara. Lägg åt sidan. 
 7. Mixa soppan helt slät. Låt vila lite. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Eventuellt kan du droppa i lite citronsaft om du vill ha mer syra. 
 8. Servera i djupa tallrikar. Lägg finhackad ramslök i mitten och tärnad potatis runt om. Häll på en stråle riktigt bra EVOO. En pepprig EVOO blir som pricken över i:et.
 
NJUT!!
 
 
 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
 
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Soppa - comfortfood - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - italianafoodselections - potatis - purjolök - varmt

Negamaki

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hur hittar man ny inspiration för mat? Många frågar mig om jag går mycket efter recept. Nej det gör jag inte. Väldigt sällan iaf, om jag ska göra typ nån specifik indisk curry eller något med massa olika ingredienser så kan jag ha recept men annars inte. Däremot så har jag massa kokböcker som jag har läst allihopa. Jag har kollat på de flesta matprogram. Det jag sen gör är att jag skapar mig bilder, tar det bästa från olika världsdelar och sätter ihop i huvudet till goda rätter. 

Detta är verkligen utanför min ”comfort zone”. Jag såg en bild på instagram med grillat kött fyllt med salladslök. Han som la upp bilden är duktigt på mat och på japan vilket gjorde mig mer sugen på att testa. Det blev en wow upplevelse. Jag kommer göra detta flera flera gånger igen och det är väldigt kul kan jag tycka att grilla på ett annorlunda sätt, inte bara en stor köttbit. Rätten som jag gjorde heter Negamaki. 


Du behöver (2 pers)

Negamaki

 • 400 gr entrecôte, tunt skivad, som lövbiff
 • 1 pkt salladslök, jag använde bara den gröna delen

Sallad

 • 1/2 huvud salladskål, fint strimlad
 • 3 morötter, strimlade
 • Salladslöken som är över, skuren i skivor

Salladsdressing

 • 1 msk misopasta
 • 1 msk sesamfrön
 • 1 vitlöksklyfta
 • 4 msk EVOO Villa Magra
 • 2 tsk soya
Vitlöksoya
 • 1 dl japansk soya
 • 1 vitlöksklyfta, riven

 
Gör såhär
 
Negamaki
 1. Torka av en bänk så den blir lite fuktig, typ med en disktrasa.
 2. Lägg plastfolie över en fuktiga ytan. Detta gör att plastfolien inte åker runt utan sitter fast.
 3. Lägg hälften av kötten på foilien och lägg på så mycket salladslök ni önskar ha i. När man ska rulla ihop kött är det viktigt att fyllningen ligger mot dig. Tänk dig att fyllningen ska hamna mer mot var du står än mitt på köttet som du lagt ut. Spara dock alltid ett par cm kött mot dig så du kan lägga över ett täcke med kött när du börjar rulla. Hoppas alla nu förstår. Kolla bilderna så blir det nog tydligt. 
 4. Lyft upp platsfolien och i ett rullar du kötter över salladslöken. När man gör rullaar ska köttet rullas hårt. Här får du igen hjälp av den fuktiga ytan. Dra hela tiden försiktigt rullen mot dig så köttet pressad tight rullt fyllningen. Fortsätt rulla på samma sätt som ovan. Rulla och dra mot dig. Rulla och dra mot dig.
 5. När allt kött är ihoprullat brukar jag lägga en hand på platsfoilien och med den andra drar jag till köttet så det blir ännu mer tight. Detta gör rullen mycket snyggare. 
 6. In i kylen och vila. Detta går om man vill att göra nån dag i förväg. 
Salladsdressing
 1. Mortla ihop alla ingredieserna till dressingen.
 2. Smaka av och ställ åt sidan. 
 3. Konsistensen ska vara krämig. 
 
Vitlökssoya
 1. Blanda soya och vitlök. 
 
Sallad 
 1. Strimla kålen, morätternna och salladslöken.
 2. Blanda ihop dressingen med salladen. 
 
Grilla!
 1. Tänd grillen.
 2. Köttet ska grillas hårt.
 3. Ytan ska nästan vara åt det brända hållet medan mitten av köttet fint och rosa. 
 4. När köttet är klar, lägg upp det på en skärbräda och låt vila några min. Blanda ihop dressingen med salladen. Skär köttet i ca 3 cm tjocka "stubbar". Servera med kokt ris, sallad, soya och eventuellt en misosoppa. 
Smaklig måltid! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - KONRO - Mat - Negamaki - blogg - foodie - foodio - grill - japan - matblogg

Träning med ett SM proffs

(null)

(null)

(null)

(null)
För 15 år sen var min syster tillsammans med en kille som hette David. Minns minns fortfarande att när de gjorde slut så var jag jag nästan sur på min syster då jag verkligen tyckte om David. Han var som en lillebror. 
Tiden går och jag var såklart inte sur och är inte sur på henne. 
Davids mamma är tillsammans (eller gift) med Sebastian. Vi jobbar båda i matbranschen och så visade sig att Sebastian även är ett riktigt hundproffs. Så pass duktig att han just vunnit SM med sin Dobbermann och nu ska tävla i VM. Jag skrev till Sebastian för att få lite hjälp med Nero vilket slutade med att han bjöd ut oss till sig.

Vi var där hela EM, tränade Nero, tränade hans två dobbermann, snackade och åt lunch. Grymt trevligt och väldigt inspirerande! 

Nu är vi båda väldigt trötta och ska snart sätta tänderna i en god t-bone! 

Ciao ciao

/Claudio 
Nero - foodio - foodio.nu - hund - ipo - träning