Så taggad!

(null)

Ah nu sitter jag i Uber på väg hem till Gustav. Första av många herrmiddagar går av stapeln ikväll och en tradition är född som jag hopppas består så länge vi finns. Så taggad!

Haft en grym dag på jobbet, stått på Hemköp city, sålt Provolone och honung. Sålde riktigt bra! 

(null)

(null)


Ikväll bryter jag dieten, både god mat och alkohol står på menyn. 

Hoppas ni alla får en fin lördagkväll:)

Ciao ciao

/Claudio 
herrmiddag - mat - middag - vänner
Mat

Chitarrine med lammragu

En gång om årert köper vi ett helt lamm av Jennys farbror. Jag gillar att stycka bort så mycket detaljer som det bara går, inte bara fina utan även ”fula” som typ bog, lägg samt ”knasiga” som typ lammribs, hals osv. 

Men hur jag än vänder och vrider på det blir det alltid lite putsrester som jag malen ner till färs. Jag maler altid enbart 1 gång och då bara medden tjocka hålskivan. 

Här är en ragu som är lite som en bolognese fast med mycket mer vitlök än vanligt samt en hel del rosmarin så vitlök och rosmarin är bästisar med lamm. Jag körde min ragu i ugn så den kunde gå över natten men man kan lika gärna låta den puttra på spisen 4-5 timmar. 

Jag hade både lite tomatsås, san marzano och piennolo hemma så jag gjorde en mix av tomater men hade jag valt i ett fullt skafferi hade jag kört bara San Marzano. 

 


Du behöver (15 

Lammragu

  • Ca 2 kg lammfärs
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 2 gullök/rödlök
  • 10 vitlöksklyftor
  • 2 burkar San Marzano, La Carmela
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 1 kruka rosmarin, plockad och finhackad
  • 1 msk Balsamvinäger 1,2 denistet, La Vecchia Dispensa/Doti
  • Salt
  • EVOO

 


Gör såhär

  1. Finhacka selleri, lök, vitlök och rosmarin. 
  2. Stek lammfärsen i små omgångar på riktigt hög temp i gjutjärnspanna så de får riktigt mycket färg. Inte bränd men brun! Lägg åt sidan. 
  3. Deglasera stekpannan. DVS när den är varm häller du i ett glas vatten låt koka upp och med en visp, slickepott eller något skrapar du loss alla fastbrända köttbitar som är i botten av stekpannan. Ställ åt sidan.
  4. Svetta lök, vitlök, rosmarin och selleri i EVOO så löken blir genomskinlig. 
  5. Häll på den stekta köttfärsen. Höj temperaturen till lite mer än medel så du hör att det börjar fräsa. 
  6. Häll på vinet och låt koka in helt och hållet. 
  7. Tillsätt buljong, tomater och vattnet i stekpannan. Låt koka upp. 
  8. Rör om och ställ in i ugnen med lock på 100 grader. Detta kan du med fördel göra innan du går och lägger dig eller när du går till jobbet. Den ska stå där inne i 8-10 timmar. 
  9. Ta ut ur ugnen. Smaka av med balsamvinäger och salt. Konsistensen ska vara tjock och krämig. Inte blöt. Om det känns för blöt ta av locket och puttra ca 30 min på spisen. Akta så det inte bränns. 
 
Nu är såsen klar.

Tips. Frys ner i portioner så har du ett gäng middagar klart! 

Innan servering

  1. Till detta ska du absolut ha äggpasta. Pappardelle, Tagliatelle..Vad du vill. Jag vart så sugen på Chitarrine som är en tunn äggpasta. Tycker det blir så göttigt och krämigt:)
  2. Koka enligt anvisningar på paketet. Men dra av 1 minut. Äggpasta ska inte vara al dente. Den har inte samma kärna som durumvetepasta. Men den ska inte vara mosig. 
  3. Sista minuten låter du pastan på med sås och lite pastavatten. 
  4. Tillsätt rejält med Parmigiano-Reggiano. Rör om och låt sen vila 2-3 minuter. 
  5. Rör om innan servering. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer pastavatten. 
  6. Servera på djupa varma tallrikar och toppa med med Parmigiano-Reggiano samt lite EVOO Novello. 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Mat - blogg - bästa pastan - claudiohjort - comfortfood - food - foodie - foodio - höst - italiana food selections - lamm - långkok - matblogg - pasta - pastatorsdag - ragu
1

Den bästa hamburgaren jag gjort hittills

Som ni kanske har läst tidigare älskar jag kött och såklart hamburgare. Men jag gillar inte alla burgare. Jag var aldrig den som var gladast när vi fick burgare i skolan och jag går bara till typ donken för att spara tid eller för att andra alternativ inte finns. 

Jag gillar min burgare enkla. En cheeseburgare tycker jag är det ultimata. Kött, ost, ketchup (en bra). 

 
 
 


Därför blev jag så förvånad när jag var i New York med Jenny för typ 1 år sen och åt på Emilys. De hade en enkel burgare fast med sås på. Jag är ingen såsperson. Men den där såsen. WOW! Så mycket smak. Igår skulle jag försökts efterlikna denna underbara burgare. Recept finns såklart inte så jag fick gå på mitt smakminne. Måste säga att det inte var långt därifrån och såsen är den bästa jag gjort. Går lika väl att använda den till grillat kött eller bara för att doppa potatis i. Brödet är det som vi behöver lära oss. Detta som vi använda var garants brioche som jag tycker är det bästa brödet man kan köpa men jag vill egentligen inte ha brioche, för fett och mäktigt. Försökte igår baka pretzelbuns som Emilys använder men misslyckades helt så det blev de här. 

 

Köttet är såklart superviktigt. Vänd dig till den bästa köttbutiken du har i ditt område. Även Ica, Coop osv funkar men gå till en v de butikerna som har bra sortiment och bra personal. Be om grovmalen hängmörad färs. Gärna kring 30 dagar. Måste malas på grova skivan och bara en gång. Kan de inte göra det skulle jag gå till en annan butik. Jag köpte min färs på Garpes i Bromma och fick en supersmakrik färs som min vän Peter malde. Är köttet inte bra. Gör inte burgare. 

 

Såhär såg mina burgare ut: 

Bröd

250g kött

3 skivor Väddö EKO hamburgecheddar

2 msk sås

2 msk karamelliserad lök

 

 


Du behöver

Sås

Chilibasen

  • 1 dl Sriracha
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl soya
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl tomatpure
  • 0,5 dl rödvinsvinäger 
  • 5 st piennolotomatet (om du har), delade på 2
  • 3 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 30 gr torkad svmp

Aioli

  • 2 äggulor
  • 3 dl mild EVOO (jag använder antingen Franci Delicate eller Maria Burgarella Biancolilla)
  • 1 citron, saften
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • salt

Karamelliserad lök 

  • 4 lökar, gul, röd, roscoff, ta det du vill. 
  • 4 msk EVOO
Gör såhär
 
Sås
  1. Blanda alla ingredienser till chilibasen i en kastrull. Koka upp, sänk temperaturen till medel och låt puttra i ca 30 min. 
  2. Mixa chilibasen slät med en stavmixer. Låt svalna i kyl.
  3. Aioli. Blanda äggulorna, saften från halva citronen, vitlök och en nypa salt i en bunke. Mixa tills det flyr fluffigt. 
  4. Tillsätt EVOO, först droppvis och ju tjockare aiolin blir desto snabbare kan du hälla på EVOO. 
  5. Tillsätt resten av citronen och smaka av med mer salt.
  6. När chilibasen är sval har du till och börja med en grym chilisås som du kan använda som egen sås, smaka upp en ramen, marinera osv. Här får man jobba lite själv med vad man gillar man jag blandade 3 msk aioli med 2 msk chilibas och mixade med en stavmixer. Blev en perfekt kombination tycker jag. 

Karamelliserad lök

  1. Strimla löken fint. 
  2. Stek på låg värme till den fått färg men ej blir bränd. Detta ska ta ca 30 min. 
  3. Lägg åt sidan.

Köttet

  1. Forma 250g burgare. Jag använder en stansring för att forma de snyggt men har du inte det kan du jobba med händerna. Var noga med att inte pressa ihop köttet för hård för då kommer det bli för kompakt och segt. 
  2. Stek burgarna på högste temp i en gjutjärnspanna 2,5 minuter på varje sida. 
  3. Lägg burgarna på ett galler. 
  4. Lägg på ostskivorna och löken. Låt vila i 6-7 minuter. 
  5. När burgarna vilat kör in de i ugnen på 200 grader tills osten smält, ca 1-2 minuter. 
  6. Undertiden steker du bröder frasig i samma stekpanna som köttet är stekt i. 
 
Sätta ihop hamburgaren

Lägg 1 msk sås på varje brödskiva. Lägg köttet med ost och lök lägg på andra brödskivan. Pressa lite försiktigt så brödet börjar suga upp den gosa såsen och köttsaften. Jag gillar att dela burgaren på 2 dels så man blir lite stolt för det är så jävla snyggt och sen är de ju lättare att äta:)

 

Pårikttigt, lita på mig. Detta var det bästa jag gjort i burgarväg. 

 

Smaklig måltid, 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

 
Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - NYC - Stockholm - Sverige - Sweden - brooklyn - burger - cheeseburger - emilys - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - hamburger - hängmörat - kött - newyork - väddö