Svenska köttbullar

 
 
Köttbullar är en rätt som har en speciell betydelse för oss. Jag tror att de flesta har en förälder, släktning eller vän som gör grymt goda köttbullar. Hemma hos oss blev det sällan köttbullar i gräddsås utan vi var mer för köttbullar i tomatsås. De italienska köttbullarna har helt andra ingredienser. Basilika, vötlök, parmigiano osv. Jag ska skriva ett recept längre fram. 
En sak som jag lärt mig av min mamma är att använda bröd istället för köttbullar. Det blir så mycket bättre.
 
Du behöver ( 4 pers )
 
  • 500 gr butiksmalen högrev
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 100 gr gammalt bröd, skrutet i små bitar
  • 1 dl mjölk
  • salt 
  • peppar 
  • smör
 
Potatismos
  • 8 st mjöliga potatisar
  • 2 dl mjölk, varm
  • 100 gr smör
  • salt
  • muskot
Picklad gurka
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1/2 gurka
  • Dill
Gräddsås
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 1/2 purjolök
  • 3 dl vispgrädde, 
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt 
  • peppar
  • soya
  • kanterna från gullöken du använde till köttbullarna. 
Gör såhär  
Picklad gurka
  1. Blanda ättika, socker och vatten i en bunke och vispa tills allt socker är upplöst.
  2. Skiva gurkan riktigt tunnt, helst med en mandolin rakt ner i bunken.
  3. Tillsätt så mycket hackad dill du önskar. Ställ åt sidan minst 30 min.
 
Köttbullar
  1. Smält smör i en stekpanna och tillsätt löken. stek på låg värme ca 5 min tills löken är mjuk och söt. Låt svalna. 
  2. Blanda bröd och mjölk i en stor bunke. Låt stå ca 10 min. 
  3. Blanda i köttfärs, ägg, lök salt och peppar i bunken. Blanda väl, här gillar jag att jobba med händerna! 
  4. Smaka av köttfärsen och våga krydda mycket! Hur man smakar av? Ja det är bara att ta en bit så färs, det är som en råbiff. Detta skulle jag aldrig göra om jag köpte packad färs. 
  5. Stek på medeltemperatur i smör. Stek inte för många på en gång. Dela upp i 3 stekomgångar om du har en normalstor stekpanna, 28 cm. 
  6. Allt eftersom köttbullarna blir klara lyfter du upp de och lägger i en kastrull bredvid. OBS köttbullarna får gärna ha en rå insida. 
  7. När alla köttbullar är stekta och ligger i den andra kastrullen kan du börja med såsen. 
 
 
 
 
 
Sås
  1. Använd samma stekpanna som du just stekte köttbullar i. Var noga med att inte diska den emellan. Du vill komma åt alla smaker.
  2. Tillsätt det röda vinet och låt koka in helt. Tillsätt vatten och låt koka in helt.
  3. Tillsätt grädde.
  4. Puttra ca 5 min.
  5. Smaka av med salt, peppar och soya.
  6. Sila av grädden och häll all sås på köttbullarna.
  7. Sätt på låg temp på plattan med köttbullarna och lägg på lock. 
 
 
 
Potatismos
  1. Skala och koka potatisen.
  2. Häll av potatisen och pressa den med hjälp av en potatispress. Pressa den ner i kastrullen du ska göra mos i. 
  3. Tillsätt mjölken och vispa kraftigt så det blir fluffigt.
  4. Tillsätt smör och rör lite försiktigt in allt.
  5. Smaka av med salt, peppar och muskot. 
 
I 99% av fallen skulle vi ha gjort egna rårörda lingon men nu hade vi inte det så det blev köp:(
 
Nu är det dags att servera. 
Lägg en rejäl klick potatismos på ena sidan tallriken.
Lägg köttbullarna på den andra sidan. 
Häll såsen rakt över köttbularna. 
Lägg på gurka och en klick mos så det blir snyggt. 
 
 
Smaklig måltid!
 
Ciao
 
Claudio - Claudio blogg - Claudio hjort matblogg - foodio - foodio.nu - husmanskost - köttbullar