Pasta alla Gricia

 

Precis som med många klassiska italienska rätter kommer denna rätt ha många olika sanningar. Vilken pastasort som ska användas, vilken griskind, eller ska man ha pancetta?

Pecorino eller Parmigiano? Frågar ni tio personer får ni 10 olika svar. Jag gör som jag tycker den blir godast helt enkelt. Pastaformen kan ni välja själva baserat på vad ni gillar. Jag brukar grilla lång pasta bäst, typ Bucatini eller Spaghetti. På bild har jag en kort pasta som funkar precis lika bra. Det ska INTE vara färsk pasta till denna rätt och inte heller äggpasta. 

Pasta alla Gricia kallas ibland för urfadern till de kända rätterna Carbonara och Amatriciana. 

För länge sen när bönderna var uppe i bergen och vandrade med sina får hade se med sig griskind som har väldigt lång hållbarhet, pasta som är torkad och pecorino gjorde de med fårmjölken. Med de ingredienserna gjordes denna rätt.

 

Du behöver (4 pers)

  • 400 gr pasta
  • 150 gr tärnad griskind
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 100 gr riven pecorino romano
  • Salt
  • Svartpeppar

 Gör såhär

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten och salt för att koka pasta. 
  2. Lägg den tärnade griskinden i en kall stekpanna och sätt på medelvärme på en spisplatta.
  3. Rör om griskinden med jämna mellanrum till den börjar släppa fettet och blivit krispig (jag gillar griskinden riktigt krispig). 
  4. När griskinden är krispig nog lyft av den med en hålslev och lägg på lite hushållspapper. OBS, spara fettet i pannan. 
  5. Häll ner vinet i stekpannan med fettet och låt all alkohol koka bort, ca 2-3 minuter. 
  6. Koka pastan enligt anvisningar på paketet med dra av 1 minut. 
  7. Precis innan pastan är klar häller du 1/2 dl pastavatten ner i stekpannan med vin/fett och låt börja boka. 
  8. Häll av pastan (spara lite pastavatten för säkerhetsskull) och blanda allt i stekpannan. Rör om på medelvärme i ca 1 minut så såsen nästan helt absorberats av pastan. Om det blir för torr häller du på lite mer pastavatten. 
  9. Slå av plattan. Häll på pecorino och griskind och rör om. 
  10. Låt pastan vila i stekpannan i 2-3 minuter. 
  11. Servera i varma djupa tallrikar och toppa med lite extra pecorino romano. 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 
 
Italiana Food Selections - bästa pastan - cucina romana - foodio - foodio blogg - gricia - middag - middags tips - pasta - pasta recept - romana
1
Anonym

Använder du rå griskind, eller någon rimmad/rökt variant m

Svar: Hej!
Aldrig rå eller rökt. Den ska vara lufttorkad.
Claudio Hjort