Porchetta

(null)

Porchetta porchetta porchetta. Uttalas "pårcketta". Det är helt galet gott. Köttet är saftigt och så mört att det faller isär och svålen är krispig! 

Det tar lite tid att göra men är egentligen inte så svårt. Denna porchetta är väldigt stor och räcker utan tvekan till 15 personer! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Du behöver
  • 4 kg färsk fläsksida med svål
  • 2 krukor rosmarin
  • 2 krukor salvia
  • 1 mskfänkålsfrö
  • 3 msk salt 
  • 1 msk svartpeppar
  • 2 st stjärnanis
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 msk evoo

Gör såhär
  1. Rensa salvia och rosmarin från tjocka grova stjälkar.  
  2. Mixa alla kryddor, citronskal och evoo till en slät massa, antingen i en matberedare eller mortel. 
  3. Massera köttsidan av fläsksidan med kryddblandningen. 
  4. Rulla ihop porchettan hårt så att svålen är utåt. 
  5. Bind ihop den ordentligt med kökstråd pch lägg åt sidan. 
  6. Sätt ugnen på max temperatur.  
  7. Lägg porchettan på ett galler med en djup plåt under. 
  8. Stoppa in den i ugnen och låt gå 10 minuter.
  9. Sänk tempereturen till 180 grader och låt gå 4-5 timmat eller tills svålen blivit riktigt krispig. 
  10. Servera med potatismot, polenta eller bara lite gott surdegsbröd!

Ciao ciao

/Claudio  


ariccia - fläsksida - foodio - foodio recept - kött - matblogg - mattips - middagstips - mört - porchetta - saftigt - slowcook - svål