Bästa surdegsbrödet

 

Det bästa brödet jag gjort! Syrligt, fin hålighet och massa smak. 

Jag har mixat lite olika tekniker för att görs detta bröd. 

Jag har blandat ingrendiser, jäsning och avslutning från Brillo box, Valhallabagariet och Il forna da Sergio (Genzano). 

 

Du behöver

  • 700 gr vetemjöl (jag använder Saltå kvarn vetemjöl special)
  • 500 gr fingervarmt vatten
  • 125 g vetesurdegsgrund
  • 125 gr rågsurdegsgrund
  • 30 gr salt 
  • Kruskakli

 

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser utom kruska i en bunke.
  2. Kör på låg/medel hastighet i 10 minuter i en bakmaskin.
  3. Låt degen vila 30 min i bunken. 
  4. Ta upp degen på ett mjölat bord och vik den ett flertal gånger så man bygger upp en spänning i degen. 
  5. Lägg degen i en oljad och tätt försluten plastlåda och låt läsa i rumstemp i 4 timmar. 
  6. Vik degen ett flertal gånger igen. 
  7. Ställ in lådan med degen i kylen och låt jäsa i 12 h.  
  8. Ta upp degen och lägg på ett mjölat bord. 
  9. Vik degen igen. 
  10. Ta fram en stor jäskorg och mjöla in den ordentligt. 
  11. Doppa/sprinkla på kruskakli på brödet, det ska vara helt täckt av kruska. 
  12. Lägg brödet i jäskorgen täck med plastfolie och ställ in i kylen i 4-8 timmar beroende på när du vill baka brödet. 
  13. Ta fram jäskorgen och låt stå i rumstemp i 4 timmar innan du vill stoppa in det i ugnen.
  14. Sätt ugnen på 275 grader helst med en baksten i. 
  15. Vänd upp brödet försiktigt på ett bakpapper och kör in i ugnen. 
  16. Släng in några isbitar i ugnen för att skapa lite ånga. 
  17. Låt gå i 30 min. 
  18. Öppna ugnen och låt stå lite öppen sista 10 min för att skapa en fin skorpa. 
  19. OBS. Jag gillar mitt bröd välgräddat och mörkt. Vill ni ljusare bröd kör det på 250 grader istället. 
  20. Låt brödet vila minst 1 timme innan ni skär upp. 

Ciao ciao

/Claudio

 
 

 

 

Claudio hjort matblogg - baka - bröd - foodio - foodio blogg - genzano - kruska - surdegsbröd - surdegsbröds recept