Pasta alla genovese

En av mina favorit raguer. Den här kommer nere från Napoli och är mer eller mindre baserad på kött, lök och vitt vin. Mustig, söt och en liten syra. Enormt gott. Enligt tradition ska sen göras med pasta formen ”Zito Liscio” men det går även bra med Paccheri, Rigatoni, Fusilli, eller annan kort torkad durumvete pasta.

Du behöver (ca 6 pers)

  • 500 gr pasta
  • 500 gr högrev eller annat nötkött för lånkok
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 kg gullök
  • 1 morot
  • 1 selleri stjälk
  • 2 dl riven parmigiano-reggiano
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Extra jungfruolivolja

 Gör såhär

  1. Skär moroten och selleri i små tärningar. Lägg i en skål.
  2. Skala och skiva all gul lök. 
  3. Häll några matskedar olja i en gryta och svetta lök, morot och selleri på medelvärme i ca 10-15 min. 
  4. Putsa bort överflödigt fett från högrevet och skär ner det i ca 3*3 cm stora bitar. Salta och peppra köttet. 
  5. Hetta ut en stekpanna ordentligt och tillsätt några matskedar olivolja. 
  6. Stek köttet så det får en fin mörkbrun färg. 
  7. Lägg sen ner köttet i grytan med grönsakerna. 
  8. Häll ner det vita vinet i den varma stekpannan och låt koka upp. Rör rund så all smak från köttet släpper från stekpannan och häll sedan ner vätskan i grytan med köttet och grönsakerna. 
  9. Låt koka i ca 3-4 timmar eller till köttet är riktigt mört och trådigt och löken nästan blivit som en kräm.
  10. Koka pastan enligt anvisningar på paketet men dra av en minut. 
  11. Lyft ut köttbitarna från grytan och lägg åt sidan medan ni blandar pastan med såsen. 
  12. Häll ner pastan och 2 matskedar pastavatten i grytan med löksåsen. Rör om på medelvärme i en minut. 
  13. Sätt av värmen. Tillsätt ca 1 dl riven parmigiano-reggiano (eller efter smak) rör om ordentligt och lägg på ett lock. Låt vila 1-2 minuter.
  14. När griskinden är krispig nog lyft av den med en hålslev och lägg på lite hushållspapper. OBS, spara fettet i pannan. 
  15. Häll ner vinet i stekpannan med fettet och låt all alkohol koka bort, ca 2-3 minuter. 
  16. Servera i varma djupa tallrikar och toppa med extra Parmigiano-Reggiano och stråle riktigt bra extra jungfruolivolja. 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 
 
 
Claudio hjort matblogg - Italiensk mat - bästa pastan - lånkok - pasta - pasta recept - ragu