Risotto med Robiola, ramslök och citronzest

Risotto. Det går att variera in i oändligeheten baserat på tillgång och säsong. 
De tre stora felen som jag ser att folk gör med risotto är: 
  1. Kokar den för torr! En risotto ska vara lös, du ska ha den på en tallrik och kunna vicka på tallriken så risotton bilar "vågor". 
  2. Använder risotto som ett tillbehör. Risotto är en rätt. Ät först en risotto och sen varmrätt. Gör inte risotto och toppa med kyckling, kött eller något annat. Våga jobba enkelt!!
  3. Använder ost när man gör risotto med skaldjur och/eller fisk. NO NO NO. 
Riset här är viktigt. Köp aldrig avorioris. OAVSETT MÄRKE. 
Bra ris till Risotto är Carnaroli eller Vialone Nano. Jag föredrar Carnaroli för att en producent som heter acquerello gör det. Riset är helt unikt och ingen risotto blir som med detta ris. 
Riset är lagrat i 1,5 år vilket kaplar in stärkelsen som gör att man kan binda in mer buljong och därmed få en krämigare risotto som även håller kärnan i riset längre. Kostar några kronor mer men det är så värt det!
Acquerello har även patent på en maskin som återinkaplsar alla nyttigheter från grodden som vanligtvis försvinner när man polerar ris så detta ris skiljer sig från råris med bara 0,8% fibrer. 
 
Robiola 3-Latti kommer från Piemone, norra Italien. Gjord på både ko, får och getmjölk. Otroligt god att ha i mat men såklart även som den är, typ före maten med ett glas bubbel eller efter maten med lite bäriga marmelader.
Buljong, omrörning och kärlek. Det är det som behövs.Smaka på riset. Det ska vara al dente. Dvs du ska känna en en kärna i riset. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Gör såhär ( 2 pers )
 
200 gr Carnaroliris från märket acquerello
60 gr Robiola 3-latti, skruen i små bitar
60 gr Parmigiano Reggiano, riven
50 gr Smör, skuren i mindre kuber
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 liter hönsbujong (eller grönsak om du vill göra veg)
10-15 blad ramslök, finhackad
Citronzest från 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
 
 
Dela upp stjälkarna och blanden från ramslöken
Fräs de hackade stjälkarna tillsammans med löken i lite smör, obs viktigt att det inte får färg. Låg gå på låg värme ca 5 min.
Häll buljonen i en kastrull och låta det koka upp.
Tillsätt riset och rör om. De flesta av oss här lärt sig att man ska fräsa riset med lök. Detta gör man för att "stänga" in stärkelsen i riset. Det behöver du inte göra med Acuerello Carnaroli. 
Häll på vinet. Låt koka in. 
När det har kokat in är det dags att börja tillsätta buljongen. 
Börja med 2-3 dl buljong. När det börjat koka in tillsätter du sen 1 slev åt gången. Rör om kontinuerligt. Håll plattan på medelvärme.
När du börjar se riset genom buljongen och du har kärna i riset kvar. Slå av plattan. Just nu är risotton välidigt lös. Oroa dig inte. Det blir bra.
Tillsätt smör, parmigiano, salt och robiola.
Rör om och låt vila ca 5-10 min. Nu kommer riset absorbera massa buljong och ge en bra konsitens. Kolla efter 5 min. Fortfarande för lös? låt vila 5 min till.
Smaka av med salt.
Tillsätt ramslök och citronzest. Va noga med att bara få med det gula från zesten. Det vita smakar beskt! Smaka av igen. 
 
Såhär ser du om risotton har bra konsistens:
Ta en träslev. Lyft upp den och tippa på den. Risotton ska trilla ner från skeden lite långsamt. Sitter allt kvar är den för fast! Rinner det som vatten är den för lös. 
Om den fortfarande är för lös tillsätt lite med parmigiano och låt vila några min till. Är det för fast tillsätt lite mer buljong.
Servera på en tallrik. Lägg risotton  i mitten av tallriken. Lyft sen upp tallriken och vicka tallriken åt alla håll så risotton rinner ut över hela tallriken. 
Toppa med lite parmiagiano reggiano, ramslök och svartpeppar. 
 
 
 
Jag hoppas verkligen ni tycker att detta är lika gott som jag tyckte! En av mina godaste risotto!
 
Så glöm inte. För att lyckas med en bra risotto behöver du: 
  • Bra ris
  • God buljong
  • Självklart goda råvaror generellt
  • Tid
  • Kärlek
  • Rätt konsitens
Ciao ciao
 
/Claudio
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - matblogg - middagstips - piemonte - ramslök - ramslöksrecept - ramslökstips - risotto - risottotips - robiola