Pappa al pomodoro - Toscansk tomat och brödsoppa

Pappa al pomodoro. Det är en tjock soppa där ingredienerna egentligen är tomat och bröd. Man kan med fördel använda "gammalt" bröd då det suger åt sig mer vätska. Så släng aldrig bröd. 
 
Det här är en rätt som man främst ger barn i Italien. Skillnaden på mat till barn i Sverige och i Italien är att iItalien ger man barnen den bästa maten och sen äter föräldrarna det som finns. Man skulle aldrig ge de vuxna oxfilé och barnen varmkorv. Sund inställning tycker jag. 
 
 
 
Det viktiga här är att du verkligen köper bra tomater. Köp bra tomater på burk, så bra du bara kan hitta. Burken som jag använde kostar ca 80 kr i butik men då får man mat för 4 pers. Tomater verkar vara en produkt där vi som svenskar behöver vänja oss vid att lägga lite pengar på. En tomat är en helt otrolig råvara, men det är en sån otrolig skillnad på tomat och tomat. Jag, Odd och Stefan pratade länge om tomater på en whiskeymiddag för nåt år sen, vilket även ledde fram till ett recept av Stefan :). Det är just detta jag älskar kring mat och varför jag vill dela med mig, när man möts av "aha" upplevelser som människor runtomkring en får är en av de saker som driver mig framåt. 
 

 

 
 

 

 

 
 

 
 
 

 
Du behöver (4pers)

Gör såhär
 
  1. Finhacka lök, vitlök och basilikastjälkarna
  2. Fräs lök, vitlök och basilikastjälkar i lite EVOO. Det ska bli mjukt men inte få färg. 
  3. Tillsätt tomat och vatten. Rör om och låt koka ner till hälften. Ca 20 min på medelvärme.
  4. Tillsätt bröd. Koka 5-10 min under omrörning. 
  5. Smaka av med salt, pappar och vinäger. 
  6. Om soppan är för tjock, tillsätt lite vatten men kom ihåg att soppan ska vara ganska tjock. Den ska inte vara flytande. Rör i basilika bladen som du skurit i mindre bitar. 
  7. Toppa med lite mer basilika och en stråle EVOO. 
 
Smaklig måltid,
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Claudio - Soppa - foodio - middag - middags tips - middagstips - pappa al pomodoro - snabb middag - toscana - veganskt - vegetariskt