Mozzarella Caprese - Såhär lyckas du!

 
Mozzarella caprese är förmodligen den mest känsa mozzarella rätten i världen. Förmodligen en av de mest kända rätterna overall också. Det är en enkel rätt med väldigt få ingredienser. Enda sättet att lyckas med en mozzarella capers är att ha bra råvaror. Enkelheten ska få tala för mig själv. 

 

Mozzarella. 

I Sverige finns det 1 mozzarella som jag känner till som håller standarden som jag vill ha. Den från Salvatore Corso. En mozzarella ska vara färsk. Färsk färsk färsk. Denna mozzarella produceras måndag FM i Neapel, flygs in på EM och landar i Stockholm på tisdag. Mozzarellan ska ha ett tuggmotstånd och ha mycket smak. Här vill jag även säga till alla som säger att ni gillar en mozzarella som är krämig. En krämig mozzarella är en mozzarella som håller på bli gammal. En färsk, bra mozzarella ska ha tuggmotstånd. 

 

Tomat. 

Sen använder jag i stort sett bara Romatica tomater, jag vet att det inte är världens bästa men det är det bästa som jag vanligtvis hittat. Ibland kommer jag över bättre importerade eller svenska då köper jag det. 

 

EVOO. 

Här behövs verkligen det bästa ni kommer över. Jag gillar lite pepprigare så jag använder oftast Villa Magra, L’uomo di ferro, Viola eller Muraglia Coratina. Om ni kan köpa en flaska vin för 200-300 kr på en kväll kan man väl lägga samma peng på en olja som räcker 3-4 månader?

 

Basilika. 

Jag pratar enbart färsk. Aldrig fryst eller på burk! 

 

Salt. 

Personligen använder jag uteslutande havssalt från Italien från Cervia eller Trapani. Men köpt ett gott salt. 

 

Det ska inte vara något annat i denna rätt! INGET!


 

Låt mozzarellan bli rumstempererad. Vi köpte denna i fredags och lät den stå framme till lördagen. I burken som den kommer i. Jag bryter alltid upp mozzarellan, inte skär eller skivar. Jag gillar det rustika! 

 

 
 
Här är den. Mozzarella di Bufala från Salvatore Corso, Caseificio delle Rose. The one and only!
 
 
 
 
 
Tomaterna delar jag på 4 och lägger ut lite spontant på tallriken. Basilikan plockar du av bladen från och lägger ovan på. 
 
 
 
 
Vid servering ringlar du över EVOO och toppar med salt. Thats it!
 
 
 
Perfekt lunch eller förrätt nu under sommaren. Går med fördel att göra ett stort fat och servera på typ en buffé. 
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - caprese - foodie - foodio - inspiration - matblogg - mozzarella - ost