Pasta Carbonara

Carbonara är förmodligen en av de mest lagade pastarätterna som finns. Det är förmodligen även den som tolkas mest på ett felaktigt sätt. 
 
 
Innan vi börjar vill jag göra en lista, en rödlista med ingrediener som aldrig ska finnas i en Carbonara. 
 • Gröna ärtor
 • Grädde
 • Skinka
 • Bacon
 • Vitlök
Alla dessa jag jag fått förklarat för mig vid olika tillfällen att man "ska ha i riktigt bra Carbonara". NEJ, FEL!
En Carbonara innehåller pasta, ägg, parmigiano reggiano, svartpeppar och griskind. Punk slut. Prova att göra den såhär, det är så sjukt gott och lita på mig, den blir krämig utan den kära grädden. Jag lovar!
När det kommer till vilken pasta man ska använda är det durumvetepasta, inte äggpasta och absolut inte färsk pasta. 
Det finns här lite olika läger, vissa säger att man ska ha rigatoni medan andra vill ha spaghetti eller bucatini. Jag gillar långpasta mer så jag körde på Bucatini från Rustichella D'abruzzo. Griskind, heter på Italienska Guanciale, hittar du i välsorterade matbutiker men om du inte hittar det kan du istället använda pancetta, lufttorkat sidfläsk. Köp inte rökt sidfläsk, rå fläsksida eller bacon. Leta upp rätt saker. Skriv till mig om ni inte hittar så hjälper jag till. 
 


 
  
 
 
 

Du behöver ( 2 pers )
 
 • 200 gr Bucatini
 • 4 äggulor
 • 70 gr Parmigiano Reggiano
 • 50 gr griskind
 • 1 msk nymalen svartpeppar
 • Salt

 
Gör såhär
 
 
 1. Sätt på en stor kastrull med vatten för att koka pastan. Salta vattnet. Vattnet ska vara såpass salt att om du smakar på det ska du känna sältan.
 2. Ta fram dina ingredienser och förbered. Separera äggulan, riv parmigiano reggiano och tärna griskinden.
 3. Lägg den tärnade griskinden i en kall stekpanna och slå på värmen på medeltemp. På detta sätt drar du ut mer fett från kinden och ger den en otroligt krispig och god konstistens. Griskinden tappar en hel del fett. Detta fett använder jag inte. När tärningarna har blivit krispiga och gyllenbruna lägger jag de åt sidan på ett papper. Spara till senare.
 4. Det enklaste sättet att separera äggulor är försiktigt knäcka ner alla ägg i en skål. Försiktigt lyfter du sen upp en äggula i taget. Äggvitan sparar du i kylen för att göra en äggviteomlett, maräng osv.
 5. Lägg ner äggulorna i en skål. Tillsätt den rivna parmigiano reggianon och nymalen svartpeppar. Du kan använda mer eller mindre svarpeppar såklart beroende på din smak.Rör ihop allt så det är välblandat. Såhär ska det se ut.
 6. Dags att lägga i pastan! Koka enligt anvisningar på paketet men dra bort två minuter. 
 7. Bucatini är som en spaghetti fast lite tjockare. Den har även ett litet hål i mitten där såsen sugs in och ger en härlig karaktär till rätten.
 8. När pastan är klar ser du först till att spara ca 4 dl pastavatten. Häll av pastan och häll sen tillbaka pastan i kastrullen. Slå av värmen! Viktigt! 
 9. Häll på 0,5 dl pastavatten och äggblandningen. Rör om. Anledningen till varför man inte ska ha på värmen är för att då kommer det sluta med att du får en äggröra istället och då är det förstört! Värmen från pastan och pastavattnet kommer att tillaga äggen långsamt och ge en härlig krämig konsistens.
 10. Tillsätt vid behov mer pastavatten. Beroende på hur varm din kastrull var, vilket märke du hade på pastan osv gör att olika mycket vatten sugs upp därför varierar mängden vatten lite. Det ska fortfarande ligga ett litet lager med sås i botten.Tillsätt griskinden. Jag gör alltid så, tillsätter griskinden sist. Det gör jag för att jag gillar när de små griskindsbitarna är krispiga, det är så sjukt gott! 
 11. Rör om och låt sen vila 1-2 minuter innan servering. Innan du lägger upp kan du smaka av om du vill ha mer peppar, salt eller nåt. För mig var det helt och hållet perfekt, tillsatte inget och toppade inte med mer parmigiano reggiano. Om det blivit för torrt eller satt, tillsätt lite mer vatten och rör om. 
 
Smaklig måltid och låt mig gärna veta om vad ni tyckte om detta recept! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Carbonara - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - bästa pastan - claudiohjort - food - foodie - foodio - matblogg - pasta - rustichelladabruzzo
8
rememberthiis.blogg.se

Ser himla gott ut :D

Svar: Tack så mycket:)
Claudio Hjort

Petter

Hej och tack för bra recept! En fråga, när jag var i södra Italien(Calabrien)på semester så körde de pecorino istället för parmesan. Har du koll på om det bara är en regional "avvikelse"?

Svar: Hej Petter! Tack för att du läser min blogg:)Nej det är inte en regional avvikelse, ursprungsreceptet innehåller pecorino romano. Jag tycker själv bara att det är godare med parmigiano reggiano. Den du åt innehöll säkert en lokal pecorino från Calabrien. Men testa dig fram och använd den ost du gillar men det ska vara den stilen av ost. Lagrad pecorino, eller parmigiano!
Claudio Hjort

Petter

Ok, tack för svar! Konstaterar att det är jäkla gott med båda varianter. Du får gärna titta ut till Ica Maxi Flemingsberg med lite godsaker, då kommer jag förbi.

Petter

Ok, tack för svar! Konstaterar att det är jäkla gott med båda varianter. Du får gärna titta ut till Ica Maxi Flemingsberg med lite godsaker, då kommer jag förbi.

Svar: Ingen orsak! Absolut, vi är i kontakt med de, förhoppningsvis kommer vi igång! Jobbar du där eller handlar du mest där?
Claudio Hjort

Petter

Kanon! Jag handlar där. Nyöppnad butik, men tycker chark/delikatessen är ganska oinspirerad tyvärr. Håller utkik om du dyker upp!

Svar: Absolut! Tack:)
Claudio Hjort

Anders

Ska göra detta recept på fredag till mig och killarna innan matchen :) Hittar jag "er" griskind i Göteborg?
/Anders

Anders

Ska det bara vara 50 gram griskind? Har kollat runt lite och det verkar som om jag kan få tag på griskind ifrån Iberico gris på Rollands, men det är ju inte Italiensk.....

Svar: Hej Anders!
Jag ska kolla hur det ligger till med Griskind i GBG såfort jag kommer in till kontoret.
Ja 50 gr räcker MEN självklart är det ju extra gott att smälla på mer. Jag kan ibland själv säker lägga upp mot 50 gr per person.

Griskinden va ju från början något som bara skulle sätta smak. Idag vill vi ju faktiskt äta kinden, känns det krispiga osv. Tiderna förändras:) Till det godare!
Claudio Hjort

Anders

Hej Claudio!
Lyckades hitta griskind igår hos Fratelli Gridelli, men det vekar inte lätt här i Götet.....

Ska göra detta ikväll.

Trevlig helg
Ciao

Svar: Grymt!!!
Claudio Hjort