Salsiccia i ugn med potatis

Matlagning är för mig rogivande. Jag har inget emot att stå vid spisen länge och hålla på. Ibland kommer det dagar då jag inte hinner stå vid spisen eller så orkar jag helt enkelt inte. En av mina favoriträtter vid såna tillfällen är Salsiccia i ugn med potatis. Maten sköter sig själv och du kan istället för att stå vid spisen, sitta i soffan och dricka vin, umgås med gäster, barn eller vad man nu vill göra. Jag har alltid ett par paket Salsiccia i frysen. För just såna här stunder.
 

 
Det har blivit en inflation av Salsiccia i Sverige. Finns allt från rökt, till kokt, till rå och allt från 40 kr/kg till 250 kr kg. 
Jag brukar resonera så att en korv SKA kosta mer än vad ett bra fläskkött kostar. Så låt oss säga att ett bra fläskkött kostar mella 100 och 300 kr kg. Då ska en salsiccia kosta från 150 till 350 kr/kg. Ja såklart. Man har ju tagit ett bra fläskött och förädlat till en korv. Varför skulle köttet bli billigare när nån putsar, skär ner i mindre bitar, kryddar, stoppar i fjälster och tillsist paketerar. 
Jag använder uteslutande Salsiccia från Silvano Mori (Toscana) och Giovanni Bazza (Veneto). Den från Mori är lite kryddigare med lite mer sälta medan den från Bazza är köttigare och mustigare. 
 
Jag använder mest potatis i detta recept men om du vill ha i mer rotfrukter än bara potatis och lök så kan du absollut ha det. 
 

 
Du behöver (4 pers)
 • 2 pkt, ca 800 gr salsicca
 • 8 fasta potatisar
 • 2 gula löksar
 • 1 hel vitlök. Skal kvar
 • Persilja, efter smak
 • Rosmarin. erfter smak
 • Salt 
 • Peppar
 • EVOO

Gör såhär
 1. Sätt ugnen på 200 grader. 
 2. Tvätta och skär ner potatisen i bitar. 
 3. Dela löken i 1/4 och skala vitlöken. 
 4. Finhacka persiljan.
 5. Blanda potatis (och ev rotfrukter), lök, vitlök i en bunke med EVOO, salt, peppar, persilja och 2 tsk torkad rosmarin.
 6. Blanda väl och häll upp i en ugnsfast form. 
 7. Lägg Salsiccian rakt på potatisen.
 8. Stoppa in i mitten av ugnen och låt gå ca 40 minuter.
 9. Rör om då och då. Salsiccian ska vara genomstekt och potatisen ska blivit gyllenbrun. 
 
Servera med en fräsch grönsallad. 
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
Claudio hjort matblogg - Italiana Food Selections - bästa bloggen - foodio - foodio matblogg - matblogg - middags tips - middagstips - salsiccia - slowcooking - ugn - vardagsmat
2
Anonym

Magiskt gott! Gjorde rätten ikväll 👊🏽

Svar: Vad kul att höra!:) Vilken Salsiccia använde du?
Claudio Hjort

Anders

Blev detta ikväll, köpte Mori, men det var ju så himla skönt väder i Göteborg så vi grillade den och körde potatis, morot, rosmarin och tomater i ugn. :)

Svar: Gott Anders:) Ja det är väldigt varmt nu, framför allt för att vara Oktober..
Claudio Hjort