Mat

Chitarrine med lammragu

En gång om årert köper vi ett helt lamm av Jennys farbror. Jag gillar att stycka bort så mycket detaljer som det bara går, inte bara fina utan även ”fula” som typ bog, lägg samt ”knasiga” som typ lammribs, hals osv. 

Men hur jag än vänder och vrider på det blir det alltid lite putsrester som jag malen ner till färs. Jag maler altid enbart 1 gång och då bara medden tjocka hålskivan. 

Här är en ragu som är lite som en bolognese fast med mycket mer vitlök än vanligt samt en hel del rosmarin så vitlök och rosmarin är bästisar med lamm. Jag körde min ragu i ugn så den kunde gå över natten men man kan lika gärna låta den puttra på spisen 4-5 timmar. 

Jag hade både lite tomatsås, san marzano och piennolo hemma så jag gjorde en mix av tomater men hade jag valt i ett fullt skafferi hade jag kört bara San Marzano. 

 


Du behöver (15 pers)

Lammragu

 • Ca 2 kg lammfärs
 • 4 stjälkar blekselleri
 • 2 gullök/rödlök
 • 10 vitlöksklyftor
 • 2 burkar San Marzano, La Carmela
 • 3 dl hönsbuljong
 • 2 dl rött vin
 • 1 kruka rosmarin, plockad och finhackad
 • 1 msk Balsamvinäger 1,2 denistet, La Vecchia Dispensa/Doti
 • Salt
 • EVOO

 


Gör såhär

 1. Finhacka selleri, lök, vitlök och rosmarin. 
 2. Stek lammfärsen i små omgångar på riktigt hög temp i gjutjärnspanna så de får riktigt mycket färg. Inte bränd men brun! Lägg åt sidan. 
 3. Deglasera stekpannan. DVS när den är varm häller du i ett glas vatten låt koka upp och med en visp, slickepott eller något skrapar du loss alla fastbrända köttbitar som är i botten av stekpannan. Ställ åt sidan.
 4. Svetta lök, vitlök, rosmarin och selleri i EVOO så löken blir genomskinlig. 
 5. Häll på den stekta köttfärsen. Höj temperaturen till lite mer än medel så du hör att det börjar fräsa. 
 6. Häll på vinet och låt koka in helt och hållet. 
 7. Tillsätt buljong, tomater och vattnet i stekpannan. Låt koka upp. 
 8. Rör om och ställ in i ugnen med lock på 100 grader. Detta kan du med fördel göra innan du går och lägger dig eller när du går till jobbet. Den ska stå där inne i 8-10 timmar. 
 9. Ta ut ur ugnen. Smaka av med balsamvinäger och salt. Konsistensen ska vara tjock och krämig. Inte blöt. Om det känns för blöt ta av locket och puttra ca 30 min på spisen. Akta så det inte bränns. 
 
Nu är såsen klar.

Tips. Frys ner i portioner så har du ett gäng middagar klart! 

Innan servering

 1. Till detta ska du absolut ha äggpasta. Pappardelle, Tagliatelle..Vad du vill. Jag vart så sugen på Chitarrine som är en tunn äggpasta. Tycker det blir så göttigt och krämigt:)
 2. Koka enligt anvisningar på paketet. Men dra av 1 minut. Äggpasta ska inte vara al dente. Den har inte samma kärna som durumvetepasta. Men den ska inte vara mosig. 
 3. Sista minuten låter du pastan på med sås och lite pastavatten. 
 4. Tillsätt rejält med Parmigiano-Reggiano. Rör om och låt sen vila 2-3 minuter. 
 5. Rör om innan servering. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer pastavatten. 
 6. Servera på djupa varma tallrikar och toppa med med Parmigiano-Reggiano samt lite EVOO Novello. 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Mat - blogg - bästa pastan - claudiohjort - comfortfood - food - foodie - foodio - höst - italiana food selections - lamm - långkok - matblogg - pasta - pastatorsdag - ragu
1
Tess

Mums, vad gott! :)