Bucatini all’Amatriciana

En av mina favoritpasta rätter. Enkla och tydliga smaker. Blir alltid riktigt gott OM du köper rätt råvaror.
Rätten kommer från Lazio från byn Amatrice men äts i hela Lazio. Det finns olika "läger" om huruvida set ska vara lök, vitlök eller inte.
Det som är 100% är att grunden är GRISKIND och inte pancetta. ALDRIG BACON.
Jag gör en listen specialare. Jag steker griskinden och sen lägger jag den åt sidan och blandar in den i slutet så den håller sig riktigt krispig.
Jag kör med både lite vitlök och lök för jag tycker det är gott.












Du behöver ( 4 pers )
- 400-500 gr bucatini, Rustichella D’Abruzzo
- 2 burkan San Marzano Tomat, la Carmela
- 150 gr lufttorkad griskind (guanciale)
- 1 glas torrt vitt vin
- 100 gr pecorino Romano
- 1 gullök
- 3 vitlöksklyftor
- Salt
- Chilipeppar
Gör såhär
- Tärna griskinden
- Lägg den tärnade griskinden i en stekpanna. Sätt stekpannan på spisen på medeltemperatur och låt steka tills kinden blivit riktigt krispig, men inte bränd!
- När kinden är klar, lyft av den med en hålslev och lägg på papper. Behåll fettet i stekpannan.
- Finhacka lök och vitlök och fräs i några minuter i stekpannan med fettet från kinden.
- Häll ner vinet i stekpannan lök och fett.
- Låt kola ihop sig en minut, tills alkoholen är borta.
- Häll i tomaterna, sänk temperaturen och låt puttra ca 30-40 min.
- Smaka av med lite salt och chilipeppar. Det ska inte vara starkt, bara få lite mer "kropp".
- Koka pastan enligt ansvisningar på paketet men dra av 2 minuter. Spara lite pastavatten.
- Blanda pastan med såsen och lite pastavatten. Låt puttra tillsammans va en minut, tills nästan all sås har kokat in.
- Slå av plattan.
- Blanda i griskinden och riven pecorino romano. Rör om ordentligt och låt sen "vila" någon minut.
- Servera på varma djupa tallrikar.
Smaklig måltid!
Ciao ciao
/Claudio




