Julskinka Sous-Vide

(null)

En av höjdpunkterna på året. Julen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Maten, familjen, kärleken, pyntet. Jag tycker verkligen om allt kring jul. 
Julskinkan är väl ändå en av de absolut bästa när det kommer till mat och jul. Jag tycker inte den är höjdpunkten på själva julbordet men dagarna innan och framför allt när den är nygriljerad. 

Steg ett är att köpa en bra RIMMAD skinka. Stirra er inte blinda på eko stämplingarna. De flesta som eko kött vi hittar i butikerna är svåra att spåra för oss till en gård så vi vet egentligen inte så mycket om hur djuren mår och allt, vad gården har för värderingar. Sånt tycker jag är viktigt. Hitta en skinka från en gård som säkerställer att djuren mått bra, vara "glada", från en duktig bonde som du känner förtroende för. Jag köpte min skinka på Garpes Livsmedel från Tillberga gård. De är tyvärr slut så man får va snabb på att köpa när man hittat en bra. 

Min julskinka kör jag i Sous Vide. 65 grader i 36 timmar. Blir helt perfekt. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Gör såhär
Sätt din cirkulator på 65 grader
Lägg ner skinkan som den kom. Den levereras vackad i en påse. Lägg den med etikett och allt ner i ett vattenbadet.
36 timmar senare klipper du upp påsen och häller försiktigt av allt spad. Detta är den bästa dopp i grytan du kan hitta. 
Lägg på ett galler och låt svanlna ca 30 min
Blanda ihop äggula och senap för griljering. För varje kg skinka tar du 1 äggula och 2 msk senap. Jag använde Loos senap. 
Smörj in skinkan med "senapssåsen" och strössla över ströbröd. 
Griljera i ugn på 270 grader i ca 10 minuter eller tills den är så pass brun som du önskar den. 
Njut av första mackan med julskinka! 

Ciao ciao

/Claudio

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

claudio - claudio hjort - foodio - foodiosjul - jul - julskinka - perfektion - sousvide - tillberga