Äta mer vegetariskt?

 
Igår såg jag nån på Instagram som snackade mycket om att vi måste börja äta med veganskt, dra ner på utsläppen osv. Jag har legat och tänkt på det han sa och vad han visade och jag kan inte släppa vissa grejer. 

Vi alla vet ju att vi har problem med utsläppen och att vi behöver göra något åt det.

En första grej som jag inte har svar på som kanske någon av er på är att just när det kommer till utsläpp är det skillnad på en ko som används för att ta mjölk ifrån och en ko som man använder för att ta kött ifrån? Om vi utgår ifrån att det är samma kvalité på djurhållning. Det är väl vattenanvändingen som går åt för djurhållningen, foder som är den stora boven samt kossornas gaser. Men de två grejerna är väl lika oavsett vad kossas öde är? Då verkar det ju lite larvigt att sluta äta kött men frossa i ost för miljöns skull? Det har ju t.ex blivit hallouimibrist, så en markant ökning av ostätande har ju skett! 

Men när det kommer till äta med vegansk så finns det ju så sjukt myket som är gott. Det som dyker upp på makandes är dock inte sånt som är vegansk av naturen utan det är veganska råvaror som man säter ihop till något som ska lika kött. Jag gillar inte alls såna typer av produkter men kan förstå folk som gör det. Beyond burgers, vegansk kebab, formbarn färs, nån jäst som ska ersätta parmigiano…

Men det stora problemet är ju att vi försöker efterlikna smaken av kött, känslan av att sätta tänderna i en saftig burgare eller att snurra upp en Cacio e Pepe på gaffeln. Jag tror aldrig vi kommer lära människor att uppskatta baljväxter, grönsaker och frukter om vi inte lär de att uppskatta det utan vi gör om det till en variant som inte är lika god som originalet men "good enough". 

Missförstå mig inte, jag tycker inte vi ska börja äta helst vegansk eller vegetariskt. Jag kommer inte göra det. Skulle vi alla bli vaganer skulle vi stå inför massa nyas problem. Jag tycker dock vi absolut bör både för planeten men även för vår egna hälsas börja äta med baljväxter, grönsaker och frukt. 

Det som absolut borde förbjudas och tar bort är massproduktionen av kött, chark, mejeri, ost. Alla bulkvaror och säter vi äter de på. Det kanske ska vara lite lyxigt att äta en ost-chark tallrik eller grilla en entrecoté. Lite som vi ser på caviar eller fois gras idag. 

Det betyder ju inte att vi ska sitta och knapra på en morot och äta tofu men vardagen kanske kommer bestå med av rätter som: Spaghetti med tomatsås, Dhal (indiskt linsgryta), pizza marinara..Det finns hur många sjukligt goda rätter som inte innehåller kött som vi bör få ut och lära folk att äta. 

Vi håller bara på att ta fram ett nytt problem och en ny marknad med massa "fejk kött". Ska vi göra något åt det hela är vägen fram genom att lära ut hur vi ska använda råvaror rätt och att visa hur vi kan laga de INTE genom att ta fram halvfabrikat som ska påminna om kött eller annat animaliskt protein. 

 

Vad tror ni om detta?? Kommentera gärna!

 
 

Bilderna ovan har inget med detta att göra men igår hade hotelets sommelier vinprovning på stranden ganska enkelt med enkla viner men helt klart den vackraste vinprovningen jag varit på. 

 

Ciao ciao

 

/ClaudioItaliana Food Selections - baljväxter - constanceaiyana - foodio - foodio matblogg - foodio recept - foodio tips - framtiden - pemba - pemba island - veganskt - vegetariskt