Matlagningskurs på Swahili

 

Godmorgon vänner, 

Dagarna här går fort fram. Även om man inte gör så mycket alls så känns det som att dagarna bara rinner förbi:)

Igår vid frukosten blev vi (och alla andra gäster) inbjudna till en ”Swahili cooking class”. Självklart ville vi vara med på det. Ingen annan gäst på hotellet var med..

Det var väldigt simpelt men det som jag tycker är kul är att man förstår lite kring hur de tänker runt mat, vad för kryddor de använder och hur den ska ätas. Vi gjorde två rätter en fiskgryta typ en fiskcurry och en liknande rätt fast med potatis. Rätterna vi lagade var typiska för Tanzania men kanske för för kusten. Han förklarade att runt kusten tycker man mycket om att laga mat med kokosmjölk och i inlandet gör man mer mat med jordnötter. Kryddningen är annars ganska lik. 

Apropå kokosmjölk så var det just det som vi gjorde först. Egen kokosmjölk. Väldigt enkelt egentligen. De hade en speciell pall med en kokosrivare men man kan lika gärna bryta loss all kokos och riva på ett vanligt rivjärn. Man tog bara en mogen kokos, knäckte den, och hällde all saft i en tallrik. Riv all kokos och blanda med saften. Tillsätt lite kallt vatten och blanda runt ordentligt. Sila av så har du en hemmagjord kokosmjölk. 

 
 
Något som slog mig när vi lagade mat var hur färgglatt allt var. Frukterna, tomaterna, kryddorna. Maten här är kryddig men inte stark. Kryddorna som totalt dominerar smakerna är nejlika, kardemumma och kanel. När vi förklarade att det är våra klassiska julkryddor bara log han och nickade. Hehe.

De två grytorna vi gjorde var ganska lika. Det var lite mindre tomat och mer kokosmjölk i potatisgrytan. När jag kommer hem ska jag laga bägge och skriva ner ordentliga recept. Både fisken och potatisen var förberedda. Skurna i bitar och stekta/friterade. Han menar att det är så man gör för att det ska hålla ihop bättre, men undrar om det egentligen inte var för att det skulle gå lite snabbare här. 

 
 

Vi började med att fräsa hackad rödlök i solrosolja på ganska hög värme. Sen tillsatte vi finhackad vitlök och grovt skuren färsk tomat. Puttrade några minuter sen tillsatte vi kryddorna. Kardemumma, nejlika, spiskummin, kanel och gulcurry. Fräste det några minuter sen hällde vi på passerade tomater och tomatpuré.  När det kokar upp tillsatte vi fisk/potatis och hällde på kokosmjölk. Det fick koka tills det tjocknat. Sen var det bara smaka av med salt och så är det klart! Blev grymt gott och detta går ju att variera med vilken råvara du vill, kyckling, biff, casava, brödfrukt, bönor, linser, kikärtor, aubergine, okra…Jag var även lite extra glad att Jenny passade på att vara med och laga mat vilket hon inte hade tänkt från början. 

Hade vi varit i ett traditionellt hem hade vi lagad allt detta över öppen eld i en lergryta. Nu gjorde vi istället så att när vi hade lagat grytorna hällde vi över de i traditionella lergrytor och ställde de över glödande kol för att hålla värmen. 

 
 

Efter kursen fick vi såklart äta maten. Grytorna serverades med en kokos/böngryta (gjord på färska bönor inte burk var kocken väldigt noga med att säga), en kålsallad, chapatibröd och ris. De odlar massa ris här på ön. Väldigt finkornigt, lite som sushiris och sen kokar de det i kokosmjölk, galet gott! 

Här äter man maten med händerna vilket jag älskar. Men att äta typ ris och gryta med händerna på ett sånt här ställe tror jag bara skulle väcka massa knasiga blickar så jag höll mig till kniv och gaffel. Dock åt jag allt chapatibröd med händerna, såklart!!!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - Claudio hjort matblogg - afrika - curry - foodio - foodio matblogg - foodio recept - foodio tips - foodio.nu - gryta - lokalmat - mat foodio - matlagning - pemba - swahili - zanzibar