Mat på semestern

 
 
 
Jag älskar verkligen att resa. Jag åker sällan tillbaka till samma ställen utan gillar att upptäcka nya hotel, länder, världsdelar. Jag har genom åren rest väldigt mycket och upplevt många olika kulturer. Enligt mig så växer man väldigt mycket av att se hur andra har det oavsett om de har det bättre eller sämre. 

 

En stor del för mig när jag reser är maten. Jag får en bättre känsla för kulturen och människorna och jag äter vad de äter. Här märker jag att min åsikt går ifrån de flesta som på hotel som vi bor på. Eller? 

Jag tycker om att resa bekvämt. Jag flyger gärna i business och bor på 5 stjärniga hotel. Jag blir gärna upphämtad av en Mercedes S-klass och personal får gärna bära in mitt garage. Men när det kommer till mat vill jag inte ha det så! Jag vill äta vad lokalbefolkningen äter, äta på enkla ”hål i väggen”, gärna med händerna. 

Jag förstår att det är inte så vanligt att det är såhär. 

 
 
Men här har jag börjat fundera lite kring en sak. Är det hotellet som tror att vi gäster vill äta västerländsk eller är det hotellgästerna som vill ha det? 

Jag tror att det är hotellen som tror att vi uppskattar det och därför serveras det. Hur härligt hade det inte varit om man nu kom hit till Zanzibar och till middag ställde de fram en skål med Ugali, en rykande het Calamaricurry, grillade jätteräkor och andra lokala delikatesser. Om det nu är nån fyrkantig trist turist som vill ha burgare eller pizza så kan man få beställa det vid sidan av. 

 
 

Då är det säkert någon som nu tänker ”ja men skriv ut både alternativen på menyn så ser vi vad folk beställer”. Men det där stämmer inte enligt mig. 

Om det står Pizza bredvid Ugali så kommer de flesta beställa pizza. Pizza känner folk igen och det är uppskattat världen över. Ugali vet knappt någon vad det är. Då ska man fråga och kommer få ett svar som inte låter så intressant och då blir pizza valet för många. 

Det väcker tankar hos mig när jag pratar med kunder i butik om produkter. Bland det värsta jag vet är när man får höra att man säljer det kunderna vill ha. Det är ju bara s—t snack. Folk efterfrågar det som säljs. Om vi skulle ta bort allt skärp på marknaden, allra fusk så skulle man sälja av det som är dåligt. EVOO flaskor märkta med NOVELLO, ”Parma” skinka för 29.90/hg, kokt skinka för 9.90/hg. Folk vill bara ha det för att det finns. Skulle det försvinna hade vi ändrat marknaden. 

 

 
 

Samma sak gäller maten utomlands. Jag tror att hotell världen över skulle vinna på att förstå charmen med att visa upp sin kultur och sina mattraditioner och bygga upp mindre kulisser för turisterna. De är också så enormt mycket bättre på att laga ”sin” mat än mat som de inte vuxit upp med. 

Middagarna här varierar. Första kvällen var en 6 rätters meny, lite ”fine dine” känsla. Maten var vällagad men jag var inte imponerad. Hummer terrine, chokladfondant osv. Igår däremot var det buffé ”spice”. Då hade de både en stort urval av lokala grytor och curry samt västerländsk mat. Grytorna och Curry var riktigt goda! 

 

Vad tycker ni om detta? Vill ni äta lokalt eller västerländskt när ni är ute och reser?

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio blogg - Claudio hjort matblogg - Mat - baraza - baraza resor & SPA - charm - foodio - foodio matblogg - lokal mat - mat på semester - mat utomlands - matkultur - mattradition - matturism - semester - turism - turist - zanzibar
3
Anonym

Det handlar ju inte ens om skillnaden mellan västerländskt och annan mat. Även inom Europa finns det en enorm mångfald och härliga matkulturer att ta del av. Ät det som lokalbefolkningen äter. Alttid. Förstår inte varför man skulle vilja äta nånting annat. Jag tycker att det visar på en fortlevnad av kolonialism och överhöghet från vår sida. Det är viktigt att lära känna länder på lokalbefolkningens villkor och bara uppleva saker utan att värdera dem ur vår fyrkantiga synpunkt. Har du planer på att dra på upptäcktsfärd? //sebbe

Svar: Hej Sebbe,

Inga planer på en upptäcksfärd än. Men en riktigt spännande idé. Åka världens rund och äta allt annat än vad turisterna brukar äta. Kanske ett projekt för framtiden:)

/Claudio
Claudio Hjort

Åland

Håller med dig, tyvärr tror jag att det är ett toppstyrnings problem där de personer med högre positioner värderar det västerländska som "finare". Jag tror till en början att man kan göra skillnad bara genom aktiva val och se till att berömma och visa uppskattning för det genuina, som du gör. Ha en härlig semester!

Svar: Ciao Åland,

Kan mycket väl vara så. De aktiva valen är för oss enkla men sen har vi alla turisterna som frossar pizza om det bjuds. Hoppas det blir ändring på det!

Tack så mycket!

Ciao

/Claudio
Claudio Hjort

Åland

Håller med dig, tyvärr tror jag att det är ett toppstyrnings problem där de personer med högre positioner värderar det västerländska som "finare". Jag tror till en början att man kan göra skillnad bara genom aktiva val och se till att berömma och visa uppskattning för det genuina, som du gör. Ha en härlig semester!