Mat på semestern

En stor del för mig när jag reser är maten. Jag får en bättre känsla för kulturen och människorna och jag äter vad de äter. Här märker jag att min åsikt går ifrån de flesta som på hotel som vi bor på. Eller?
Jag tycker om att resa bekvämt. Jag flyger gärna i business och bor på 5 stjärniga hotel. Jag blir gärna upphämtad av en Mercedes S-klass och personal får gärna bära in mitt garage. Men när det kommer till mat vill jag inte ha det så! Jag vill äta vad lokalbefolkningen äter, äta på enkla ”hål i väggen”, gärna med händerna.
Jag förstår att det är inte så vanligt att det är såhär.




Jag tror att det är hotellen som tror att vi uppskattar det och därför serveras det. Hur härligt hade det inte varit om man nu kom hit till Zanzibar och till middag ställde de fram en skål med Ugali, en rykande het Calamaricurry, grillade jätteräkor och andra lokala delikatesser. Om det nu är nån fyrkantig trist turist som vill ha burgare eller pizza så kan man få beställa det vid sidan av.







Då är det säkert någon som nu tänker ”ja men skriv ut både alternativen på menyn så ser vi vad folk beställer”. Men det där stämmer inte enligt mig.
Om det står Pizza bredvid Ugali så kommer de flesta beställa pizza. Pizza känner folk igen och det är uppskattat världen över. Ugali vet knappt någon vad det är. Då ska man fråga och kommer få ett svar som inte låter så intressant och då blir pizza valet för många.
Det väcker tankar hos mig när jag pratar med kunder i butik om produkter. Bland det värsta jag vet är när man får höra att man säljer det kunderna vill ha. Det är ju bara s—t snack. Folk efterfrågar det som säljs. Om vi skulle ta bort allt skärp på marknaden, allra fusk så skulle man sälja av det som är dåligt. EVOO flaskor märkta med NOVELLO, ”Parma” skinka för 29.90/hg, kokt skinka för 9.90/hg. Folk vill bara ha det för att det finns. Skulle det försvinna hade vi ändrat marknaden.





Samma sak gäller maten utomlands. Jag tror att hotell världen över skulle vinna på att förstå charmen med att visa upp sin kultur och sina mattraditioner och bygga upp mindre kulisser för turisterna. De är också så enormt mycket bättre på att laga ”sin” mat än mat som de inte vuxit upp med.
Middagarna här varierar. Första kvällen var en 6 rätters meny, lite ”fine dine” känsla. Maten var vällagad men jag var inte imponerad. Hummer terrine, chokladfondant osv. Igår däremot var det buffé ”spice”. Då hade de både en stort urval av lokala grytor och curry samt västerländsk mat. Grytorna och Curry var riktigt goda!
Vad tycker ni om detta? Vill ni äta lokalt eller västerländskt när ni är ute och reser?
Ciao ciao
/Claudio
Det handlar ju inte ens om skillnaden mellan västerländskt och annan mat. Även inom Europa finns det en enorm mångfald och härliga matkulturer att ta del av. Ät det som lokalbefolkningen äter. Alttid. Förstår inte varför man skulle vilja äta nånting annat. Jag tycker att det visar på en fortlevnad av kolonialism och överhöghet från vår sida. Det är viktigt att lära känna länder på lokalbefolkningens villkor och bara uppleva saker utan att värdera dem ur vår fyrkantiga synpunkt. Har du planer på att dra på upptäcktsfärd? //sebbe