Reef walk

 

Tidvatten är ju en väldigt konstig grej egentligen. Helt otroligt, hela havet sugs in och ut. 

Under mina tidigare resor har jag inte upplevt särskilt mycket tidvatten. 

Hotellet vi på nu här på Zanzibar, Baraza ligger på sydöstra kusten och är en av de mest utsatta områdena för tidvatten. Dock inte sånt där aggressivt tidvatten som är nästan som en damm så man blir fast ute tills havs..

Innan vi åkte hit såg jag det som något negativt, att man inte hela tiden har havet så vi kan bada. 

Men nu när vi är här så är tidvattnet en upplevelse i sig. 

Mellan kl 12 och 16 är vattnet väldigt lågt, nästan hela vägen ut till revet vilket är säkert 500 meter. Nu på morgon kan man bada utan problem samt på kvällen (men då badar ingen). 

 
 

Under timmarna med lågvatten finns poolen att hänga vid men det är även en unik upplevelse att problemen runt på revet vid lågvatten. 

Såfort vattnet blir lågt så ser man lokalbefolkningen ta sig ut på revet. Kvinnorna plockar musslor och ostron för att sälja vid närmsta fiskmarknad och männen går och kollar mellan stenarna för att fånga bläckfiskar som inte hunnit ta sig ut i havet. 

Det kryllar av sjöborrar, verkligen helt sjukt mycket. Förmodligen var det därför hotellet starkt rekommenderade att man skulle låna skor för att gå på revet. Men jag är som jag är och lånade inte skor trots protester från Jenny. Jag lyckades även se en liten Muräna simma förbi. Jag ska idag eller imorgon ta en till promenad på revet tillsammans med någon från hotellet som förhoppningsvis kan visa lite roliga saker och så vill jag ta mig längst ut. 

 
 

Sen tog vi en lång promenad på stranden. Sanden här är så vit att man blir bländad hela tiden och den känns som att gå på vetemjöl. Vi möts av glada försäljare som alla vill att vi kommer och tittar på deras tavlor och annat smått se de säljer. Titt som tätt kommer en moped körandes på stranden med vad jag förmodar är leveranser till/från de små butikerna som ligger längs strand kanten. Båtarna ligger på grund under lågvatten så fiskarna passar på att ordna med näten och tamparna. Överallt sitter frågar och frossar på havets botten som nu är som en buffé. 

 
 

Tillbaka till hotellet kanske 2 timmar senare var jag både varm och trött så det blev ett långt dopp i poolen sen lite vila. Vi har även börjat spela UNO vilket jag inte spelat på säkert 10-15 år! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio - Claudio Hjort - baraza - baraza resor & SPA - båtar - foodio - foodio matblogg - korell - promenad - reef - semester - tidvatten - upplevelse - zanzibar